Kodeks ponašanja državnih službenika

BOR – Prema zakonu o državnim službenicima koji je usvojen 2005. godine, svi zaposleni u državnim, gradskim i opštinskim upravama dužni su da poštuju kodeks ponašanja prema strankama sa kojima rade. Osnovni kodeks ponašanja usvojen je na republičkom nivou prvi put 2008. godine i od tada je nekoliko puta dopunjavan, poslednji put u martu ove godine, zbog novonastale situacije sa pandemijom korona virusa.

Kodeks ponašanja do sada je usvojilo 40 odsto gradova i opština u Srbiji, među kojima je i Grad Bor. 2017. godine, u zakonom predviđenom roku, tadašnja opština Bor usvojila je kodeks ponašanja službenika, koji između ostalog predviđa da su zaposleni dužni da rade u skladu sa zakonom, da budu nepristrasni u svom radu, politički neutralani, da odbiju poklon ili drugu korist i rade u javnom interesu.

On je istaknut na oglasnoj tabli Grada Bora i postavljen na zvaničnom gradskom sajtu, a građani koji imaju pritužbe na rad ili ponašanje službenika to mogu da urade direktno u Upravi ili putem interneta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.