Koliko nas koštaju zaštitna sredstva ?

0

BOR – Mesec i po dana na snazi je niz mera zaštite od korona virusa, a one osnovne su nošenje zaštitne opreme i dezinfekcija. U početku je najveći problem bio nabaviti maske i rukavice, alkohol i asepsol, a kada je posle nekog vremena tržište snabdeveno ovim najtraženijim artiklima, cene su iznenadile potrošače.

Maska košta od 100 do 120 dinara, rukavice po komadu 10 do 20 dinara, a flašica alkohola od 50 mililitara 120 dinara.

Naredba, pa zatim preporuka Vlade Srbije je da se zaštitne maske i rukavice nose pri svakom izlasku iz kuće, što znači da dnevno jedna osoba mora da ima bar par rukavica i jednu masku, a ako više puta izlazi, ili ide na posao gde treba da promeni masku bar jednom tokom osam sati rada, onda je računica drugačija, bar dve maske i dva para rukavica po osobi. To je 240 dinara dnevno, odnosno 10 hiljada 800 dinara za mesec i po dana.

Borani kažu da je to bio veliki udar na kućni budžet koji je već istanjen jer mnogi nisu imali prihode. Neki su se dovijali šivenjem maski koje se peru i nose više puta, ali za rukavice i dezinfekciju novac su morali da daju. Iako je na pomolu ukidanje vanrednog stanja, preporuka o nošenju maski i rukavica će i dalje biti na snazi, pa te stavke ostaju na teretu kućnog budžeta do daljeg.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *