Od početka vanrednog stanja u Zaječaru prikupljeno 150 jedinica krvi

ZAJEČAR – Zavod za transfuziju krvi iz Niša u saradnji sa zaječarskim Crvenim krstom i ove nedelje je u Zaječaru organizovao akciju dobrovoljnog davanja krvi. Dobrovoljni davaoci krvi se rado odazivaju uprkos epidimiji covida 19.

“Krv dajem da bih nekome spasio život. Situacija sa epidomijom mi nije smetala da dođem i dam krv.“ – kaže Dalibor Živadinović, dobrovoljni davalac, kome je ovo 11 put da daje krv.

Dr Dragan Virijević iz Zavod za transfuziju krvi Niš istakao je da je broj davalaca smanjen u odnosu na period pre epidemije, ali da, uprkos tome, krvi za sada ima dovoljno.

“Niški zavod raspolaže dobrim zalihama krvi, u smislu da nema čekanja na operacije zbog krvi. Dobra stvar je i to što trenutno nema puno hiruških zahvata zbog epidemije.” – kaže dr Virijević.

Irena Mladenović, stručni saradnik Crvenog krsta u Zaječaru zadovoljna je odzivom davalaca i činjenicom da je osnovna škola “DesankaMaksimović” u Zaječaru dozvolila da se akcije održavaju u njihovim prostorijama.

“Mi smo od početka epidemije prikupili 150 jedinica krvi, uprkos tome što je odziv davalaca smanjen u odnosu na vreme pre epidemije. Zavaljujem se i osnovnoj školi “Desanka Maksimović” na ustupljenom prostoru, jer je ovde mnogo lakše da održavamo socijalnu distance i obezbedimo bezbednije uslove davaocima, kojima se i ovom prilikom zahvaljujem.” – rekla je Irena Mladenović.

Crveni krst Zaječar apeluje na dobrovoljne davaoce da pokažu humanost i naredne srede od 10 do 13 sati, a akcija će ponovo biti održana u osnovnoj školi “Desanka Maksimović”.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *