Koliko su mladi bezbedni u saobraćaju?

0

„Bezbednost mladih u saobraćaju na području grada Bora“ naziv je tribine koja je u Medija centru u Boru organizovana za učenike Mašinsko-elektrotehničke škole. Kako je rečeno, deca i mladi, između ostalih pripadaju grupi ranjivih učesnika u saobraćaju što potvrđuju zvanični podaci iz izveštaja  Agencije za bezbednost saobraćaja.

BOR – Povodom Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, u Boru je organizovana tribina „Bezbednost mladih u saobraćaju na području grada Bora“. Tribina je organizovana u okviru projekta „Pričajmo o bezbednosti da ne bi smo pričali o posledicama“ koji realizuju borska udruženja „Tebrizam“ i „Sigurne staze“.

Za godinu dana u Srbiji u saobraćaju, prosečno smrtno strada 120 mladih između 15 i 30 godina, a više od šest hiljada bude lakše ili teže povređeno. U poslednjih pet godina u Boru 151 mlada osoba je pretpela povrede, a dve su poginule. Kod nas, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou nema sistemske i institucionalne podrške za žrtve saobraćajnih nezgoda. Grad Bor se po procentu javnog ponderisanog rizika nalazi na 82. mestu od 160 lokalnih samouprava u Srbiji. To znači da je Bor nebezbedan saobraćajni grad. Nedostaje lokalna strategija bezbednosti saobraćaja, nema plana održive urbane mobilnosti, ne postoji saobraćajni projekat za grad, ni katastar saobraćajne signalizacije“ napominje Igor Velić master inženjer saobraćaja iz Udruženja „Sigurne staze“.

Tribina posvećena Danu sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda bila je multimedijalnog karaktera i učesnici, učenici Mašinsko-elektrotehničke škole su putem video materijala upoznati sa uzrocima saobraćajnih nezgoda. Prema rečima organizatora, ovakva predavanja bi trebalo da postanu obavezna u svim školama u cilju prevencije nezgoda u saobraćaju.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *