Korona virus sve bliži Srbiji

Realno je da se korona virus pojavi i u Srbiji, ali nema mesta panici i naš zdravstveni sistem je spreman da sprovedene sve preporuke Svetske zdravstvene organizacije, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. U našoj zemlji za sada nema potvrđenih slučajeva zaraženih korona virusom, ali ih ima u našem okruženju. Kako prenose mediji jedan od dvoje obolelih na kruzeru “Dajmond princes“ je tridestegodišnjak iz Kladova.

Što se tiče Bora, koji se navodi kao potencijalno rizično mesto, dvadesetak Kineza koji su bili u karantinu su izašli. Dr Javorka Stankulić, rukovodilac Centra za preventivnu zdravstvenu zaštitu borskog Doma zdravlja kaže da nema opasnosti od koronavirusa u Boru. Prate pažljivo situaciju, ali nema  sumnjivih slučajeva.  

Dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice je ranije izjavio da su ispoštovani svi parametri i da je bolnica u slučaju pojave zaražene osobe koronavirusom spremna da reaguje. Obezbeđen je prostor za izolaciju i pregled, tako da su spremni da odreaguju ako bude bilo potrebe, po algoritmima i uputstvima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut.

Ukoliko bi se pojavio neki slučaj zaražen koronavirusom, pristupilo bi se neophodnim zdravstvenim proverama, a ukoliko bude potrebe takvo lice bi na dalje lečenje bilo upućeno na infektivnu kliniku u Zaječaru ili Nišu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *