BOR – S obzirom na to da je borsko selo Tanda okruženo planinama i visoravnima i na brdovitom terenu sa nepreglednim pašnjacima ima idealne uslove za razvoj stočarstva. Nažalost, kao i u ostalim seoskim sredinama ova privredna grana nije razvijena. Nestabilni pariteti na tržištu, odlazak mladih sa sela odnosno sve starija gazdinstva uticali su na to da se i u ovom selu znatno smanji stočni fond. Na sreću, ima izuzetaka.

Žikica i Zoran Jović iz Tande za sada imaju najbrojnije stado koza u ovom selu koje ima idealne prirodne uslove za razvoj stočarstva. Za sada čuvaju 20 koza i 30 jarića. Kozarstvom su počeli da se bave pre nekoliko godina. Zbog nestabilne otkupne cene kravljeg mleka i teladi i zahtevnije nege odlučili su da prodaju 15 mlečnih krava i da kupe koze. Za vrlo kratko vreme pokazalo se da su bili u pravu.

„Tu ima manje posla. Manje posla i leti kada su tokom celog dana na ispaši. Zimi jedu manje hrane od krava. Koristi biljnu hranu koju ostala stoka ne jede, a ima je u ovom kraju u izobilju. Proizvodimo sir, prodajemo mleko, surutku, jariće. Sve se prodaje sir po 400 dinara za kilogram, mleko 100 dinara po litru, a jarići 300 dinara po kilogramu „žive mere“ kao i jaganjci.  Čuvamo dve rase Alpinu i Sanske koze i za sada daju dovoljno mleka što je i najvažnije“ – kaže kozar iz Tande Zoran Jović.

Jovići planiraju da prošire stado na pedesetak grla. Prostora imaju na pretek. Pod šumom i livadama 40 hektara. Koze za sada koriste samo šest hektara koliko je ograđeno električnim pastirom.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2uyx3p“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *