Turistima u Boru na raspolaganju i privatna domaćinstva

0
BOR – Turistički potencijali Srbije sve su traženiji, pa će mnogi turisti i ove godine bar deo odmora iskoristiti da posete Bor i okolinu. Osim prirodnih lepota i hotelskog smeštaju u gradu, Brestovačkoj Banji i na Borskom jezeru, turistima je na raspologanju i smeštaj u devet privatnih domaćinstava.
„U zvaničnoj turističkoj ponudi opštine Bor nalazi se devet kategorisanih domaćinstava, tri na Borskom jezeru, četiri u Brestovačkoj Banji, i po jedno domaćinstvo u Zlotu i Gornjanu. To znači da imamo 47 ležajeva za turiste i goste koji preferiraju ovu vrstu smeštaja. Boravak u privatnim domaćinstvima traženiji je pre svega zbog niže cene, pa na primer prenoćište košta od 600 do 800 dinara“ – istakao je Bora Stanković iz Turističke organizacije opštine Bor.
Smeštaj turistima nude i nekategorisana domaćinstva, što osim što nije zakonito, negativno utiče i na lokalnu turističku ponudu, pa turistički radnici apeluju na vlasnike domaćinstava da i pravno-formalno regulišu poslovanje.
Za kategorizaciju domaćinstva potrebno je da objekat i okućnica ispunjavaju zakonom propisane standarde, nakon čega komisija izlazi na teren i raspoređuje domaćinstvo u jednu od četiri kategorije. U slučaju da zahtev bude odbijen, vlasniku se daju preporuke šta je neophodno doraditi. Taksa za zahtev za kategorizaciju iznosi 600 dinara, a vlasnik kategorisanog domaćinstva kasnije plaća još i porez na kategoriju u koju je raspoređeno domaćinstvo“ – dodao je Stanković.
Smeštaj u privatnim domaćinstvima sve više privlači turiste zbog povoljnijih cena, a osim značaja za turizam, ističe se i ekonomski značaj za sredinu gde kategorisana domaćinstva posluju jer je i to jedan od načina za povećanje lokalnog budžeta.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2uywzn“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *