Krajem avgusta konkurs za subvencije građanima za postavljanje solarnih panela

BOR – Ministarstvo rudarstva i energetike raspisaće krajem avgusta javni poziv za subvencije za postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije. Njime će biti predviđeno da će građani koji se odluče za ovu investiciju dobiti deo novca od države za kupovinu solarnih panela, čime će moći da dobiju status kupca – proizvođača.

„To praktično znači da će građani moći da proizvode električnu energiju iz solarnih panela kada ima najviše sunca, da tu količinu energije isporučuju u sistem, a da je troše u doba kada njegova solarna elektrana ne proizvodi dovoljno struje za njegove potrebe. Ukoliko u tom mesecu proizvedu više nego što su potrošili, višak mogu da iskoriste u narednom mesecu.“ – rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović gostujući u emisiji „Direktno“ Televizije Bor.

Prema zakonu procedura je takva da sve može da se uradi u četiri koraka. Prvi je prikupljanje tehničke dokumentacije, a drugi dobijanje rešenja o odobrenju izvođenja radova, što je jednostavnije od procedure za građevinsku dozvolu. Treći korak je ugradnja panela. Na kraju se zaključuje ugovor sa Elektrodistribucijom Srbije koji će biti maksimalno jednostavan za građane, naglasila je Zorana Mihajlović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *