Lekar radi na benzinskoj pumpi

ZAJEČAR – Da život neretko vuče konce nezavisno od želja i ambicija nije nepoznato. To dokazuje i ova priča. Ali ovo nije priča o snabdevenosti derivata na tržištu ili ceni goriva. Ovo je priča, koja potvrđuje rečenicu sa početka.

Bojana Šrajer, lekar sa diplomom Medicinskog fakulteta u Nišu, koju je stekla u roku, za šest godina studiranja i prosečnom ocenom 9 već četiri godine bez posla u struci, toči gorivo na benzinskoj pumpi u centru Zaječara. Komentar nije potreban.

Pa eto, tako se desilo. Čula sam za to radno mesto i tako se pogodilo. Prijavila sam se, bila sam na obuci, tražile su se devojke, to mi je bilo onako interesantno i dobila sam posao.

Bojana kaže da je za ove četiri godine aplicirala na skoro svim konkursima, koji su se pojavili u gradu i šire, ali da je uvek odbijana. Kako život ide dalje, čekajući posao odlučila je da konkuriše za posao na benzinskoj pumpi. Sa tim kaže nema nikakav problem. Od nečega mora da se živi. Sada je već napunila 30 godina i još uvek je bez posla u struci. Kaže da očekuje posao u 2016. godini kada bude ukinuta zabrana zapošljavanja.

Konkurisala sam ovde u Zaječaru u Zdravstvenom centru, u Gamzigradskoj Banji, Medicinskoj školi, zatim u drugim gradovima Srbije.  U Beogradu, Kikindi, Užicu, Požarevcu.

Očekujete li da će biti posla u 2016. godini jer se ukida zabrana zapošljavanja?

Pa očekujem da hoće. Bilo je krajnje vreme da se malo ta mesta u medicini popune jer, koliko sam ja čula radnih mesta ima. Znači, traže se lekari. I postoje potrebe, ali eto neki zakon u državi je takav da nismo mogli dve godine da se zapošljavamo. Do dan danas nisam našla posao, tražila sam ali mi niko nije izašao u susret. Uvek se gledaju neki drugi kriterijumi, a ne oni, koji treba da se gledaju. Sad radim na benzinskoj pumpi i nisam ni sanjala da ću ovde da radim ili na nekom sličnom mestu ali Bože moj, mora nešto da se radi.

Oni, koji dolaze da sipaju gorivo hvale Bojanu. Kažu da je uvek ljubazna, da ih uvek usluži sa osmehom ali ni na kraj pameti im nije bilo da im gorivo sipa jedan doktor.

Jedno poštovanje toj mladoj dami jer ne bira posao što je najbitnije danas. Ne treba birati posao. Treba danas prihvatiti posao bilo kakav, raditi trenutno dok ne dođeš na nešto bolje ili da dobiješ posao u struci… 

Ovde stalno točim gorivo. Zadovoljan sam uslugom, devojka je jako ljubazna, a nisam ni znao da je završila školu što je za svaku pohvalu ali je žalosno što je zavšila za doktora, a radi na pumpi….

To je žalosno. Ali to samo kod nas može….kažu mušterije na benzinskoj pumpi.

Ostavili smo Bojanu na njenom radnom mestu. U nadi da će uskoro početi da radi na radnom mestu za koje se školovala i da će miris benzina zameniti mirisom lekarske ordinacije. Jer ona to po svemu zaslužuje.

[iframe width=“480″ height=“270″ src=“https://www.youtube.com/embed/jv60fBhNYwE“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *