Litijom i liturgijom crkva „Sveti Đorđe“ u Boru obeležila krsnu slavu Đurđevdan

BOR – U organizaciji Crkvene opštine Borske i grada Bora, proslava Đurđevdana, krsne slave hrama „Svetog velikomučenika Georgija“, započeta je gradskom litijom koja je posle više od decenije, u prisustvu vernika, ponovo prošla gradskim ulicama. Krsni hod, pratile su molitve, čitanje svetih jevanđelja i osveštenje grada. 

Hvala Bogu posle toliko godina imamo ponovo litiju u Boru, koja je jedan divan običaj, prošli smo ulicama grada, pomolili se za sve koji žive u ovom gradu, za rudare koji obavljaju teške poslove, a setili smo se i onih koji su nas napustili“, rekao je protojerej Saša Stepanović, sveštenik crkve „Sveti Đorđe“ u Boru.

Obeležavanje praznika posvećenog Svetom Georgiju, sveštenstvo borskog hrama nastavilo je služenjem svete liturgije na dan slave i rezanjem slavskog kolača.

Grad se ceo spasava kroz ovu našu svetu liturgiju u slavu Svetog velikomučenika Georgija. Neka njegov velikomučenički blagoslov blagoslov svedočenja, istinite vere počiva na svima vama da budete dostojni svedoci, jer megalomartir na grčkom kaže da je to veliki svedok vere. Budite i vi takvi da biste svojom ljubavlju i dobrim primerom i one koji ne dolaze u crkvu lepo dočekali i na mnogo godina umnožavali crkvu Božju“, istakao je protojerej Igor Ivković, namesnik zaječarski.

Pošto borski hram 2020. godine obeležava osmodecenijski jubilej od osvećenja, kolačari slave iduće godine biće sveštenici borske crkve na čelu sa starešinom protonamesnikom Radojem Mijovićem.

Zahvaljujem se našoj bratiji i svima vama koji ste sinoć bili na litiji, koji ste bili željni da čujete reč Božju, i koji ste bili željni Blagoslova božjeg, na litiji koja je prošla ponovo ulicama Bora a nadamo se da će tako biti i ubuduće. Sve je to uvod i izvire iz svete liturgije koja je osnov, srž i temelj našeg života“, rekao je protonamesnik Radoje Mijović, starešina Hrama „Svetog velikomučenika Georgija“ u Boru.

Srpska pravoslavna crkva praznik posvećen ovom svecu, osim kao Đurđevdan, obeležava i 16. novembra u znak sećanja na prenos moštiju i obnovljenje Hrama Svetog Georgija – Đurđic.

Crkva „Sveti Đorđe“ u Boru obeležila krsnu slavu Đurđevdan, 6.maj 2019. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.