Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost Opštine Majdanpek

MAJDANPEK – Nakon analize stanja u oblasti rodne ravnopravnosti sačinjen je Nacrt Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost Opštine Majdanpek za period 2021-2024. i tim povodom danas je održana Javna rasprava, na kojoj je predstavljen ovaj dokument.

Kako je ovom prilikom rekla Dijana Jovanović, predsednica Komisije za ravnopravnost polova, u Opštini Majdanpek, koja je jedna od prvih lokalnih samouprava u Srbiji potpisala Evropsku povelju o ravnopravnosti na lokalnom nivou, u poslednjoj deceniji učinjeni su značajni pomaci u ovoj oblasti.

To se, između ostalog, ogleda u procentu učešća žena u političkom životu, posebno u lokalnom parlamentu koji čini 29 odsto žena. Žene su i na  funkcijama zamenika i pomoćnika predsednika Opštine, kao i na čelu četiri od pet odeljenja u Opštinskoj upravi“, naglasila  je Jovanović.

S druge strane, jedna od glavnih aktivnosti u narednom periodu biće usmerena na sprečavanje nasilja nad ženama, kao i na njihovo zbrinjavanje i osnaživanje, s obzirom na stalni porast broja slučajeva nasilja u porodici, posebno nad ženama.

Za primenu Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost biće odgovorna jedinica lokalne samouprave, a konačnu reč o ovom dokumentu daće odbornici Skupštine opštine Majdanpek.

Za dve godine biće urađena nova analiza stanja u svim oblastima rodne ravnopravnosti i na osnovu rezultata uslediće eventualne korekcije ovog dokumenta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.