Loša zakonska rešenja za manjinsko informisanje

0
BOR – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja u koju spadaju Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Poslovno udruženje Lokal pres smata da je odluka Nacionalnog saveta Albanaca da formira RTV stanicu koja će emitovati program na albanskom jeziku, iako zasnovana na zakonu, zapravo u suprotnosti sa suštinom medijskih reformi u Srbiji koji se zasnivaju na principu izlaska države iz vlasništva nad medijima.
Koalicija upozorava da su zakonska rešenja za manjinsko informisanje u Srbiji ostala nedorečena i da ona praktično učvršćuju poziciju nacionalnih saveta u sferi informisanja na manjinskim jezicima, iako dosadašnja iskustva pokazuju da većina medija kojima su oni osnivači rade pod neprikrivenim političkim uticajem.
Postoji velika opasnost da model koji je primenio albanski nacionalni savet bude iskorišćen i u drugim nacionalnim zajednicama, te da on u konačnici dovede do monopola nacionalnih saveta na manjinsko informisanje, odnosno onemogući pluralizam medijskih sadržaja, informacija i stavova.
Koalicija pretpostavlja da je zakonodavac, u saradnji sa nekim manjinskim partijama, želeo da zaštiti manjinsko informisanje od medijskog tržišta, ali je propustio priliku da definiše odgovornost nacionalnih saveta u sferi informisanja i mehanizme za zaštitu uređivačke autonomije medija kojima su oni osnivači.
U zakonima je propuštena prilika da se podstakne razvoj višejezičnih medija, kao i interkulturalnost u sferi informisanja, kaže se u saopštenju.
Koalicija novinarskih i medijskih udruženja apeluje na predstavnike vlasti i druge donosioce odluka da je važno prepoznati veliki ne samo medijski već i društveni značaj višejezičnih medija i interkulturalnih medijskih sadržaja.

[iframe src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2kg8ul“ width=“600″ height=“450″ frameborder=“0″ allowfullscreen=“allowfullscreen“ ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *