BOR – Tuberkuloza je veoma stara bolest i datira iz perioda egipatskih faraona. Krajem 19. veka od tuberkuloze je umirao svaki sedmi stanovnik Evrope  i Sjedinjenih Američkih Država. 24. marta 1882. godine dr Robert Koh je objavio svoje otkriće, bacil tuberkuloze, što je u to vreme, predstavljalo najznačajniji korak u kontroli epidemije i suzbijanju ove tada veoma smrtonosne bolesti.
Zarazna je samo tuberkuloza pluća. Ta bolest prenosi se vazdušnim putem, preko disajnih organa.
„S obzirom na to da se tuberkuloza prenosi vazdušnim putem, ako se nalazimo u prostoriji u kojoj je osoba obolela od tuberkuloze, a koja nije lečena, ona kašljanjem, kijanjem, govorom, čak i pevanjem može da zdravoj osobi prenese bacile i ona samim tim postaje inficirana. Zato je veoma značajno provetravanje i osunčavanje prostorija, jer je bacil tuberkuloze veoma otporan i može na tamnim mestima da preživi i tri meseca.“ – kaže dr Nela Mitić, načelnik Grudnog odeljenja Opšte bolnice u Boru
Srbija spada u evropske države sa niskom stopom oboljenja od tuberkuloze. Broj zaraženih tuberkulozom u Srbiji opada i prema podacima iz 2013. godine registrovano je 17 obolelih na 100.000 stanovnika.
„Od 2004. godine Ministarstvo zdravlja je počelo ozbiljnu akciju koja je preporučena od svetske zdravstvene organizacija, u cilju lečenja tuberkuloze, jer je ona ranije bila znatno raširenija, sa mnogo više obolelih pacijenata i smtronosnija i na našem području. Sada je zahvaljujući toj strategiji lečenja smanjen broj novo obolelih. U Boru je prošle godine bilo pet slučaja tuberkuloze, što je ispod republičkog proseka.“ – naglašava dr Nela Mitić.
Među simptome tuberkuloze spadaju blago povišena temperatura do 37 sa tri i suv kašalj koja traju više od tri nedelje, pojava sukrvice kod iskašljavanja, malaksalost, umor, pojačano noćno znojenje, smanjeni apetiti i gubitak težine.
S obzirom na to da broj zaraženih iz godine u godinu opada, protiv tuberkuloze se daje samo jedna vakcina, bebama odmah posle rođenja.
Borsko povereništvo Crvenog krsta je povodom Međunarodnog dana borbe protiv tuberkuloze organizovao podelu flajera u kojima se nalaze informacije šta je to tuberkuloza, kako je sprečiti i kako lečiti.
Autor: Dejan Đorđević
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2kg8w4″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *