Luka drugi put domaćin Susreta sela

BOR – Za tematsku izložbu koju u okviru drugog kruga tradicionalne manifestacije Susreti sela borske opštine priprema selo domaćin, meštani Luke potrudili su se da u centru sela i poznatoj etno kući izlože sve što pripada“Oruđu, spravama i alatima u različitim vidovima tradicionalnog privređivanja“. Mnogi od izloženih eksponata u ovom selu još uvek su u upotrebi potvrđuje Jovanka Paunović koautor izložbe i dodaje:
„Još uvek se seno kupi na isti način, zemlja se obrađuje i plugom ali malo ređe, ali kada je reč o tradicionalnom pripremanju hrane drago nam je što se sve više ljudi vraća i što najviše veruje u taj način pripreme zdrave hrane, posebno što se uzgaja bez hemikalija. Izložbu smao pripremali nekoliko dana, jedino što je iziskivalo malo napora je to što smo morali traktorom prvevesti neke veće i teže alatke koje nisu u upotrebi“.
Na sceni u Domu kulture članovi kulturno umetničkog društva iz luke kroz igru i pesmu pokazali su se kao dobri čuvari narodne folklorne tradicije, a posetioci su bili u prilici da vide i prikaz običaji verovanja vezana za mitska bića. Dobar utisak ostavili su i članovi KUD-a iz Metovnice koji su nastupali kao gosti susreta. Organizator manifestacije koja se već 54 godine održava pod pokroviteljstvom opštine Bor jeste Centar za kulturu.
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.