Setva povrća u Borskom okrugu u punom jeku

BOR – Setva povrća na području Borskog okruga je u punom jeku. Od ukupno 40300 hektara setvenih površina ovog proleća povrće će zauzeti 700 hektara. Najzastupljenije kulture u povrtnjacima i ove sezone biće krompir na 200 i mahunarke na 100 hektara, dok se ratari u ovom kraju ređe odlučuju za proizvodnju crnog luka koje će zauzeti svega 35 ha. Prema rečima stručnjaka uslovi za klijanje sadnog materijala su idealni jer ima dovoljno vlage u zemljištu a i temperatura tla je povoljna. Među mahunarkama pasulj je najzastupljeniji u borskim povrtnjacima. Biće posejan na oko 85 hektara. Optimalna temperatura zemljišta za sadnju ove kulture je od 8 do 10 stepeni i često se seje zajedno sa kukuruzom s obzirom na to da mu prija ista temperatura. Kada je reč o primeni mineralnog đubriva za setvu pasulja treba koristiti od 300 do 500 kg NPK đubriva u zavisnosti od kvaliteta zemljišta, a za prihranu od 100 do 150 kg Kana, kada je ova mahunarka u fazi razvoja tri do četiri lista. Od druge polovine februara do sredine maja u zavisnosti od sorte, optimalni je rok za setvu krompira. Za mineralnu prihranu ovog povrća treba koristi od 20 do 40 tona stajnjaka po hektaru u zavisnosti od toga koji se prinosi očekuju. Đubri se odmah nakon ili tokom sadnje u brazdi. Omiljena kultura među borskim baštovanima posebno u negotinskom kraju je lubenica koja će biti posejana na oko 200 ha. Optimalna temperatura zemljišta za sadnju ove kulture je oko 15 stepeni. Tokom osnovne obrade za prihranu treba koristiti od 400 do 500 kg NPK, a 10 dana po rasađivanju treba koristiti od 150 do 170 kg Kana. Pre setve ratarskih i povrtarskih kultura stručnjaci preporučuju da se uradi analiza zemljišta da bi se tačno znalo koju količinu mineralnog đubriva treba koristi za prihranu poljoprivrednih kultura.
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.