Omogućen prijem novca preko Pej Pala

BOR, SRBIJA – Jedan od najvećih servisa za plaćanje robe i usluga na internetu, Pej Pal, omogućio je korisnicima u Srbiji, kompletnu uslugu. Osim plaćanja koje je uvedeno devetog aprila 2013. godine,  od 14. aprila omogućen je i prijem novca iz inostranstva.
Ova mogućnost najavljivana je još oktobra prošle godine, ali je ostvarena tek početkom prošle nedelje. Za korisnike interneta, posebno one koji mogu da ponude usluge kompanijama u svetu, arhitektama, programerima, veb dizajnerima ili prevodiocima, značiće mnogo jer je omogućeno da im uplate veoma brzo stigne na račun.
Takođe, moguća je i prodaja robe preko interneta, ali je neophodno da država prilagodi zakonska i podzakonska akta kako bi se pojednostavila procedura, jer  do razvoja ovog sektora neće doći ako smo skuplji u odnosu na druge zemlje.
Postoji još jedno značajno ograničenje. Građani Srbije ne mogu međusobno da plaćaju usluge preko Pej Pala, jer Srbija ne dozvoljava promet devizama između svojih građana, preduzeća i preduzetnika, već samo u dinarima, a ovu valutu Pej Pal ne prepoznaje.
U Narodnoj banci Srbije kažu da je namera da preduzetnici i trgovci iz Srbije lakše izađu na svetsko tržište, i da je ovaj servis namenjen prekograničnom plaćanju, a plaćanja u Srbiji, između građana, nisu dozvoljena preko institucija koje nemaju licencu za rad u našoj zemlji.
Kada Srbija postane članica EU preko Pej Pala koji je registrovan u Luksemburgu moći će da se vrše plaćanja i između rezidenata.
Očekuje se da olakšano primanje uplata iz inostranstva doprinese samozapošljavanju, jer će i oni koji nisu koristili internet za prodaju onoga što proizvode, sada početi, a očekuje se i povećanje broja onlajn prodavnica, kažu stručnjaci.
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *