BOR, ZAJEČAR – U Srbiji su do sad prijavljena 72 slučaja malih boginja, pa je od novembra 2014. godine uveden pooštren epidemiološki nadzor u celoj zemlji. Na području borskog i zaječarskog okruga za sada nije zabeležen ni jedan slučaj malih boginja, a epidemiolozi apeluju da je najbolja zaštita od malih boginja MMR vakcina.

Dr Dragiša Mitić
, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru kaže: „Pogrešno je verovanje roditelja da deci ne treba dati MMR vakcinu koja štiti od morbila, rubeole i zauški i nepotrebno izlagati decu komplikacijama koje ove bolesti nose. Kod malih boginja su neretke komlikacije počev od upale pluća i uva do upale mozga. Ako su nekada deca morala da preleže svaku dečju bolest danas ne moraju jer postoje dobre vakcine koje štite zdravlje deteta“
 
Dr Dragiša Mitić ističe da u borskom i zaječarskom okrugu za sada nema ni jednog slučaja malih boginja, ali u Srbiji ima obolelih i već postoji potencijalna opasnost za one koji nisu vakcinisani i one koji nisu preležali male boginje.
 
„Vakcina je, ponavljam najbolja zaštita, a sada postoji i petovalentna Pentaxim vakcina koja je besplatna za decu rođenu posle 1. novembra 2014. godine i roditelji bi svakako trebali da vakcinišu svoju decu“, naglašava epidemiolog.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2f25t0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.