BOR – Regulacija železničkog saobraćaja na nekim stanicama na području Timočkog regona je otežana zbog nedostatka otpravnika vozova. Samo u borskoj opoštini na šest stanica nema otpravnika vozova, a među njima je i borska. To može da se odrazi na kvalitet železničkog saobraćaja, ali ga ne ugrožava.

„Železnička stanica u Boru radi, vozovi soabraćaju po utvrđenom redu vožnje, a karte se mogu kupiti na putničkoj blagajni. Jedina  promena  je u načinu regulisanja saobraćaja zbog nedostatka otpravnika vozova,ali  i to ćemo uskoro  prevazići. Što je najvažnije prevoz putnika nije ugožen promenom organizacije rada“, rekao je Bojan Dinić šef sekcije za infrastrukturu čvora Zaječar.

Nedostatak kvalifikovanih radnika prisutan je poslednjih desetak godina, jer nisu zapošljavani novi. Problem  se delimično prevazilazi preraspodelom postojećih kadrova i jedan broj radnika sa borske premešten je na teretnu stanicu.

„Nedozvoljivo  ja da naš komintent  Rudarsko topioničarski basen Bor ima problema u prevozu zbog nedosatka kadrova. Zato smo morali da ih premestimo tamo gde su potrebniji“, ističe Dinić.

Očekuje se da će problem nedostatka kvalifikovanih radnika na Železničkoj stanici u Boru biti rešen tokom septembra nakon povratka radnika sa godišnjeg odmora, a trajno na svim ostalim stanicama bi trebalo da bude prevaziđen završetkom reorganizacije Železnica Srbije.

„Proces reorganizacije teče, predstoji  izrada studija radne snage i nove sistematizacije,jer nedostaju nam i ostali kvalifikovani radnici. Očekujem da će problem nedostatka  kvalifikovanih kadrova biti kvalitetno rešen“, dodao je Dinić.

Ma koliko imali primedbi na kvalitet prevoza železnicom činjenica je da je voz i dalje veoma popularan u ovom delu Srbije ,pre svega, zbog cene. U proseku za 24 sata prema Nišu i Majdanpeku  iz Bora otputuje 150 putnika. Šta više za mnogobrojne putnike  prema Majdanpeku voz je jedino prevozno sredstvo. Zato bi reorganizaciju ovog javnog preduzeća trebalo ubrzati, ali neophodno je u rešavanje problema uključiti i lokalne samouprave.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x30cbpw“ allowfullscreen ]
Manjak otpravnika vozova, 04. avgust 2015… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *