Tokom jula RBB otkopao najviše raskrivke od početka godine

BOR – Ovogodišnji Dan rudara borski rudnici bakra dočekuju u znaku proizvodnog rasta. Sve su veće isporuke bakra u koncentratu i brže se napreduje u raskrivanju krivelјskog kopa koji nosi basensku proizvodnju bakra. Tokom jula uklonjeno je, na nivou RBB-a, milion i po tona jalovine, što je 70 odsto plana, ali najviše od početka godine. Jul je treći ovogodišnji mesec u kome je otkopano više od milion i sto hilјada tona prosečnog sadržaja bakra 0,28 odsto. Sa iskorišćenjem metala iz rude od 82 procenta, iz flotacija je prošlog meseca izašlo skoro 2.500 tona bakra u koncentratu.

Najveći deo julskog učinka RBB-a u raskrivanju odnosi se na površinski kop “Veliki Krivelј” gde je uklonjeno oko 1,4 miliona tona jalovine, dok je otkopano oko 900 hiljada tona rude, koliko je i planirano za upravo završeni mesec. Ovakvi rezultati postignuti su i uprkos temperaturi višoj od 37 stepeni tokom većeg dela jula, zahvaljujući klimatizovanim mašinama, stalnom polivanju puteva, ali i dostavlјanju hladne mineralne vode lјudima koji rade na otvorenom.

Prema oceni tehničkog direktora RBB-a, Vidoja Adamovića, obezbeđen je kontinuitet otkopa rude kako za ovu, tako i sledeću godinu. Od prvog jula jedan bager radi na novoj lokaciji, na severoistoku kopa, kako bi se dogodine u ovo vreme tamo stiglo do novih količina rude. To su konture treće faze eksploatacije ovog ležišta koja zahvata prostor od severoistoka, pa polukružno, prema selu i Krivelјskoj reci. Treća faza podrazumeva otkop više od 60 miliona tona jalovine da bi se otvorilo više od 50 miliona tona rude. Do prvih količina stići će se za godinu dana nakon uklanjanja 13 miliona tona jalovine.

Otkop rude i narednih meseci biće stabilan, a sa njim i količine bakra koje će stizati sa krivelјskog kopa. Modernizacijom i automatizacijom krivelјske flotacije stvoreni su uslovi da se i iskorišćenje metala iz rude, koje je sada 82 odsto, pomeri ka 85 i više odsto.

“Cerovo” i flotacije stabilno funkcionišu, kao i isporuka kreča iz Zagrađa.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x30cbu6″ allowfullscreen ]
Tokom jula RBB otkopao najviše raskrivke od… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.