Manje falsifikovanih novčanica u 2017. godini

BOR, SRBIJA – Prema izveštaju Narodne banke Srbije tokom 2017. godine pronađeno je ukupno 6.779 falsifikovanih novčanica, od kojih je 5.834 bio falsifikat dinarskih, a 945 stranih novčanica, što je za 18 odsto manje u odnosu na 2016. godinu kada je pronađeno ukupno 8.266 falsifikovanih novčanica.

Broj pronađenih falsifikata dinarskih novčanica manji je za 5,5 odsto u odnosu na 2016. godinu, a i dalje su najčešći falsifikati apoena od hiljadu dinara, slede oni od dve hiljade i pet stotina dinara, dok novčanice od deset i dvadeset dinara nisu pronađene.

Ukupna vrednost otkrivenih falsifikovanih domaćih novčanica bila je sedam miliona 126 hiljada 600 dinara, što je 22 odsto manje u odnosu na 2016. godinu, kada je taj iznos bio  9 miliona i 133 hiljada dinara i približno je jednak vrednosti falsifikovanog novca zaplenjenog u 2015. godini.

Iako je brojčano manje falsifikovanih novčanica pronađeno u stranoj valuti, njihova vrednost je znatno veća, ali ih je u odnosu na 2016. godinu zaplenjeno 2,2 puta manje. Ukupno je u 2017. godini pronađeno 945 falsifikovanih novčanica strane valute, dok je u 2016. godini taj broj iznosio 2.095.

Najviše je bilo falsifikovanih novčanica u evrima, 778 dva i po put manje u odnosu na 2016. godinu kada ih je bilo 1.971. Najviše je apoena od 100 i 50 evra kojih je otkriveno 622 komada. Ukupna vrednost ovih novčanica je približno 73 hiljada evra, deset odsto više u odnosu na domaću valutu.

Među inostranim novcem pronađeno je i deset novčanica nemačkih maraka, koje se i 15 godina posle povlačenja iz upotrebe, mogu zameniti, čak i u Srbiji u pojedinim menjačnicama i bankama.

Jedino povećanje broja zaplenjenih falsifikata bilo je kod dolara gde su najviše falsifikovani apoeni od 100 dolara.

U Narodnoj banci Srbije kažu da bi građani trebalo da pregledaju novac koji dobijaju, ali i onaj koji daju, da ne bi bili upleteni u krivično delo puštanja u opticaj lažnog novca. Ukoliko postoji sumnja, novčanica se može proveriti u najbližoj banci ili menjačnici, a ukoliko se ustanovi da je lažna, slučaj mora da se prijavi policiji.

Po predaji novčanice građanin će dobiti potvrdu o privremenom oduzimanju. Novčanica se šalje Narodnoj banci na ekspertizu, a o rezultatu ekspertize građanin će biti obavešten od banke ili MUP-a u zavisnosti od toga kome je novčanicu predao.

U slučaju da se ekspertizom utvrdi da je novčanica originalna, građanin će dobiti svoj novac nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *