Mart- mesec borbe protiv raka

BOR – U Srbiji svake godine od karcinoma oboli oko 36.000 osoba, a umre više od 20.000 ljudi.

„Pošto smo mi zemlja u razvoju, naša statistika ide uzlaznim tokom, kako kad se radi o oboljevanju tako i o umiranju od ove bolesti. Mi se kao opština ne razlikujemo od ostalih opština u Srbiji. Ono što je za celu zemlju jako loše jeste statistika koju je objavio Globuken a koja je Srbiju po smrtnosti od najčešćih vrsta karcinoma svrstala na visoko drugo, treće ili četvrto mesto, što pokazuje da se naši pacijenti lekarima obraćaju tek kada je bolest u poodmakloj fazi i da je uspešnost lečenja slabija nego u drugim zemljama“, ističe dr Svetlana Dimitriev, onkolog Opšte bolnice u Boru.

I dok muškarce najčešće pogađa karcinom pluća, debelog creva, prostate, žene najčešće oboljevaju od tumora dojke, grlića materice, debelog creva i raka pluća.

„Mi kada govorimo o malignim bolestima ne govorimo samo o karcinomu mi govorimo o najmanje 200 različitih bolesti. Poredeći se sa nekom svetskom i evropskom statistikom mi smo na istom nivou učestalosti nekih bolesti. Kod muškaraca dominiraju karcinom pluća, debelog creva, prostate, a onda i drugi karcinomi. Kod žena na prvom mestu je tumor dojke, karcinom pluća, grlića materice, debelog creva.  Ono po čemu je naše područje godinama poznato je da smo endemski, kako naš okrug, tako i zaječarski i braničevski po učestalosti karcinoma grlića materice, sa stopom koja je među najvećima u Evropi“ kaže dr Svetlana Dimitriev, onkolog Opšte bolnice u Boru.

Maligne bolesti su u samo 10 odsto slučajeva rezultat delovanja genetskih faktora, odnosno većina nastaje usled našeg ponašanja i uticaja sredine. Na približno dve trećine faktora rizika koji su odgovorni za nastanak raka, međutim, moguće je uticati.

„Mi i dalje neznamo onaj krajnji uzrok nastanka karcinoma, ali možemo govoriti o faktorima rizika, koji podrazumevaju određene okolnosti ili supstance koje samo povećavaju rizik od nastanka malignih bolesti, što ne znači da će maligna bolest i da se javi. Ono što je najčešći faktor rizika, priznat svuda u svetu pa i kod nas jeste pušenje, dok daleko manje utiču aerozagađenje, određene hemijske supstance, ishrana, neaktivnost, prekomerna telesna težine. Ono što se smatra definitivnim uzročnikom nastanka raka grlića materice jeste humani papiloma virus. To je jedini slučaj kada se praktično i zna uzročnik malignog oboljenja“, dodaje dr Svetlana Dimitriev.

Najbolji način borbe protiv malignih bolesti jeste PREVENCIJA! Ona znači da na vreme treba otkriti i ukloniti štetne faktore koji mogu dovesti do maligniteta i naravno se na vreme obratiti lekaru.

 

 

Mart – mesec borbe protiv raka, 22. mart 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.