Očuvanje voda i šuma presudno za budućnost

BOR – U Srbiji je oko 30 odsto površina pokriveno šumom i to je svrstava u srednje šumovite zemlje. Najmanje je ima u Vojvodini, dok istočna Srbija i opština Bor imaju ogroman potencijal i značajne površinu pod šumama, a edukacija mladih o značaju i načinu njihovog očuvanja je od ogromnog značaja. Uz to, šume pružaju i veliku mogućnost za proizvodnju goriva od bio mase, što u Srbiji nije ni približno dovoljno iskorišćeno.

Vode su mnogo veći problem, jer su mnogi vodotokovi zbog otpadnih voda izuzetno zagađeni, ali su za njihovu potpunu sanaciju potrebna velika sredstva.

„Pozitivnih pomaka ima, ukoliko se u obzir uzme plan generalne regulacije, kojim je između ostalog predviđena obnova park šuma u Brestovačkoj Banji i izrada detaljnog plana regulacije i prečišćavanja otpadnih voda iz gradskog kolektora, ali bi predviđeni kriterijumi trebalo da budu još oštriji da bi se približili evropskim standardima.“ – naglašava predsednik Društva mladih istraživača, Dragan Ranđelović.

Srbiju u narednom periodu očekuje izgradnja od oko 320 postrojenja za tretiranje otpadnih voda, od kojih je samo 40 završeno, a mali broj njih ispunjava ekološke standarde, jer su već prevaziđena i po kapacitetu i po tehnologiji prečišćavanja. Procenjuje se da će za dostizanje evropskih standarda za ovu oblast biti potrebno više od 5,5 milijardi evra.

Očuvanje šuma i voda presudno za budućnost, 22. mart 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *