Mediji u borbi za egzistenciju

SRBIJA, KRAGUJEVAC – Teška situacija u kojoj se nakon privatizacije nalaze novinari i medijski radnici širom Srbije, pogodila je i zaposlene u Radio televiziji Kragujevac. Novinari i medijski radnici ove kuće organizovali su protest i pozvali nadležne institucije da što pre reaguju i preispitaju privatizaciju nakon koje su dovedeni na rub egzistencije. Radio televizija Kragujevac privatizovana je pre godinu dana, a zaposleni već pet meseci nisu primili platu. Prema rečima nadležnih u sindikatu, sadašnji vlasnik, biznismen iz Kruševca, Radoica Milosavljević, ne poštuje odredbe kupoprodajnog ugovora zbog čega zaposleni pozivaju Minisarstvo privrede da reaguje i reši probleme zbog kojih se u pitanje dovodi opstanak ove medijske kuće čiji je račun blokiran za 18 miliona dinara.

„Osnovni zahtevi koje mi imamo i zbog kojih smo krenuli u ove štrajkove upozorenja jesu da se isplate sve zaostale zarade, a to je je u ovom trenutku već pet meseci kašnjenja jer mi od kraja maja nismo primili zarade, kao i skidanje blokade sa računa da bismo uopšte mogli normalno da poslujemo. Tražimo takođe da se poštuju odredbe kupoprodajnog ugovora i obaveze koje iz njega poizilaze. U prvih godinu dana vlasnik je trebalo da u obnovu opreme uloži 150 hiljada evra, a on to još nije uradio“ – istakao je za Televiziju Bor Goran Antonijević, glavni poverenik Sindikata „Nezavisnost“ RTK.

Zaposlenima u Radio televiziji Kragujevac svakodnevno nedostaju osnovna sredstva za rad, nema papira, goriva, ne mogu da plate telefone, a pretnje stižu i iz Regulatornog tela za elektronske medije koje je najavilo ukidanje frekvencije zbog neplaćenih računa. Predstavnici sindikata zaposlenih o mogućim rešenjima razgovarali su sa nadležnima u Ministarstvu privrede.

„Po onome što smo dobili kao informaciju iz Ministarstva privrede, mi se definitivno privremeno vraćamo u državno vlasništvo, kako bi se popunio taj pravni vakuum koji postoji između Zakona o privatizacijii i Zakona o javnom informisanju. Zakon o privatizaciji kaže da se u slučaju raskida privatizacije kapital vraća u državno vlasništvo, a Zakon o informisanju kaže da država ne može da bude vlasnik kapitala u medijima. Potvrđeno nam je da su oni dobili nalog da postupaju po Zakonu o privatizaciji što znači da će kapital biti vraćen državi. Posle toga može da se raspiše nova privatizacija ili da dođe do stečaja, a radnici bi u svakom slučaju trebalo da dobiju 11 minimalnih zarada iz Fonda solidarnosti što bi trebalo da pokrive ove zaostale zarade“ – dodao je Antonijević.

Udruženje novinara Srbije podržava zaposlene u Radio televiziji Kragujevac i smatra opravdanim proteste koje novinari i medijski radnici ove kuće organizuju. UNS traži od Ministarstva privrede da hitno okonča reviziju privatizacije ove medijske kuće.

„Po mom mišljenju, Ministarstvo privrede ima sve uslove da raskine ugovor, naravno nakon obavljenog nadzora što je do sada trebalo da se uradi jer je 1. novembra isteklo tromesečje. Ako nisu ispoštovani uslovi iz ugovora, a nisu čim zaposleni nisu primili platu pet meseci, privatizaciju mogu da raskinu, a da bankarsku garanciju iskoriste da bi obeštetili poverioce, pre svega zaposlene. To je ono što bi trebalo da se uradi, a  onda da se traži rešenje za Radio televiziju Kragujevac. Rešenje bi mogla da bude nova privatizacija ili prenos kapitala bez naknade zaposlenima, kao što je urađeno u Radio televiziji Bor, a kasnije i u Radio televiziji Vranje. To su modeli koji su po našem mišljenju najbolji da bi ljudi u medijima sudbinu vezali za svoje medije i borili se za svoj i opstanak tih medija“ – rekao je Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije.

Radnici ove medijske kuće 18. oktobra stupili su u štrajk upozorenja i svakog dana na sat vremena prekidaju emitovanje programa. Istog dana kada se odlučivalo o pokretanju štrajka, vlasnik je ponudio zaposlenima socijalni program uz otpremnine od 200 evra po godini staža. U Radio televiziji Kragujevac radi 67 novinara i drugih medijskih radnika od kojih se oko 30 u poslednjoj anketi poslodavca prijavilo za dobrovoljni odlazak uz otpremninu i isplatu svih zaostalih zarada.

Mediji u Srbiji u borbi za egzistenciju i opstanak na tržištu, 3. novembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *