Sa „čačanskih“ solitera otpada fasada

0

BOR – Većina zgrada u Boru staro je između 25 i sedamdeset godina. Zub vremena, atmosferske padavine, sleganje zemljišta ili potresi, na pojedinim objektima, posebno soliterima, izazivaju oštećenja na fasadi i stvaranje pukotina. Takva je situacija u ulici Albanske spomenice u zgradi broj 10 u Boru gde su se pojavile pukotine, kako u donjem delu, tako i na višim spratovima. Vidljive su pukotine i pomeranja velikog betonskog bloka na osmom spratu, a još veći problem je to što je upravo sa te strane dečije igralište, pa postoji opasnost da delovi fasade padnu i povrede nekoga.

„Pre nekoliko meseci primetili smo ozbiljnija oštećenja na fasadi na osmom spratu. Kako propisi i nalažu kontaktirali smo Javno stambeno preduzeće, oni su izašli na teren i napravili zapisnik. Mi sami, kao skupština stanara, nemamo dovoljno sredstava za sanaciju fasade, mislim da ih nema ni jedna zgrada u Boru, pa smo zatražili pomoć, bilo preko kredita ili nekako drugačije od Opštine Bor i RTB-a Bor, ali za sada nismo dobili nikakav odgovor. Dodatna opasnost je za decu na igralištu, a ceo prostor bio je obezbeđen, međutim traku su ili deca iz igre ili vetar uklonili. Inače, procene su da bi za kompletno sređivanje fasade trebalo od 40 do 50 hiljada evra, a mi na računu trenutno imamo 40 hiljada dinara.“ – naglašava predsednik Skupštine stanara Jurica Ljikić.

Komisija iz borskog Javno stambenog preduzeća je snimila stanje i prema rečima nadležnih u ovom preduzeću, zgrada je potpuno bezbedna za stanovanje, a sanacija fasade je jedino moguća sredstvima sa računa skupštine stanara, čija je dužnost i da obezbede prostor oko zgrade.

„Mi smo bili na terenu i opasnosti za stanovanje srećom nema. Mnogo je potrebno da bi se jedna zgrada srušila, ali postoji opasnost da delovi fasade padnu i eventualno povrede nekoga. Potpuno sređivanje fasade je veliki zahvat, za koji skupština stanara teško može da obezbedi sredstva, ali moguće je uraditi minimalne radove koji podrazumevaju fizičko uklanjanje delova koji bi mogli da padnu i  eventualno pričvršćivanje onih delova fasade koji mogu da ostanu.“ – kaže Branislav Dimitrijević, rukovodilac Tehničke službe JSP Bor.

„Razgovarali smo o problemu fasada sa predstavnicima lokalne samouprave i dobili smo obećanje da će uraditi sve što je u njihovoj moći, u okviru zakonskih mogućnosti, da se počne sa rešavanjem problema fasada zgrada, tamo gde je najurgentnije“ – kaže Goran Petrović, direktor Javnog stambenog preduzeća Bor.

Zgrade u ulici Albanske spomenice u Boru, popularni „čačanski“ soliteri građeni su krajem šezdesetih godina prošlog veka. Od tada i značajnijih sanacija fasade nije bilo.

Sa čačanskih pada fasada, 3. novembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *