Međunarodni dan medicinskih sestara

BOR – Medicinske sestre i tehničari imaju, osim lekara, najznačajniju ulogu u lečenju pacijenata. Zato je neophodno da posle srednjoškolskog obrazovanja, nastave usavršavanje posećujući domaće i međunarodne stručne seminare, sekcije, kongrese .
„Danas medicinske sestre i tehničari aktivno učestvuju u projektima i naučno istraživačkim radovima,što je nekoliko godina unazad bilo nezamislivo.Sestrinstvo u Boru je savremena medicinska profesija u kojoj se pacijentima pruža sva potrebna zdravstvena zaštita i nega. Udruženje zdravstvenih radnika u Boru ima oko 500 članova . Aktivnosti udruženja su prvenstveno vezane za kontinuiranu medicinsku edukaciju.U skladu sa tim ,nalazimo se na vodećem mestu po broju aktivnih predavača koji za sobom imaju mnoge kvalitetne radove. Povodom svečanog obeležavanja Međunarodnog dana sestrinstva  32.Susreti za borski i zaječarski okrug održani su u Boljevcu, a naredne godine domaćin će biti Udruženje zdravstvenih radnika Bor “ , rekla je Elvira Ikanović, glavna sestra Prijemno- trijažnog bloka Opšte bolnice u Boru.
Profesionalno područje rada medicinskih sestara je u pružanju pomoći pojedincu, grupi ili zajednici kada njima nedostaje snaga,volja ili znanje.
„Medicinska sestra je prva osoba kojoj se pacijent obrati kada mu je potrebna pomoć. Prvi kontakt, prvi susret je sa njom. Lekar ordinira terapiju, pregleda pacijenta, a sestra zatim sprovodi tu terapiju. Ona stalno komunicira s pacijentom, prve znake i promene kod pacijenta ona primeti i prenese lekaru.Najvažniji je dobar odnos sa pacijentima, ali i saradnja sa ostalim medicinskim osobljem,sa lekarima . U službi Hemodijalize, ali i između svih ostalih odeljenja u borskoj bolnici , odlična je saradnja lekara i sestara“ , rekla je Danijela Buzejić, glavna sestra Hemodijalize Opšte bolnice u Boru.
Profesionalnost, dobra organizovanost, posvećenost, znanje, empatija, spremnost da se iskustvo prenosi na mlađe kolege, ali i svest o odgovornosti koju nose briga i staranje za ljudski život, osnovni su zahtevi ovog zanimanja. Ispunjavanje svih tih zahteva čini da ovo medicinsko osoblje predstavlja jedan od glavnih oslonaca u radu svake medicinske ustanove.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2pxkhr“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.