BOR – Po preporuci Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu, Generalna skupština UN prihvatila je 1999. godine da se 12. avgust proglasi za Međunarodni dan mladih. U  Boru se ovaj datum obeležava od 2011. godine. Brojne aktivnosti prethodnih godina su organizovane tim povodom, obeležavanje je trajalo i cele sedmice ili meseca, ali je ove godine zbog epidemiološke situacije organizovana samo jedna od tradicionalnih  tribina „Stanje i persektiva mladih u Boru“.

Iako uvek može bolje, položaj mladih u Boru je dobar i popravlja se iz godine u godinu. Osim Kancelarije za mlade pri Gradskoj upravi, od februara 2018. u Boru postoji i Dom omladine, gde se udruženja mladih okupljaju i organizuju zabavne, kulturne i edukativne sadržaje.

Tokom vanrednog stanja i zabrane kretanja, mladi borski aktivisti su bili angažovani na volonterskim i humanitarnim aktivnostima, a nakon toga, nastavili su realizaciju planiranih dešavanja, ali u skladu sa epidemiološkom situacijom, u manjem obimu. U toku je konkurs Ministarstava omladine i sporta „Šta nam teško“, koji će finansirati Udruženja mladih da neku svoju ideju realizuju u praksi. Trenutno je aktuelno još nekoliko projekata, od ekoloških do projekata za manjiska i ljudska prava, ali sve se realizuje u skladu sa preporukama za sprečavanje širenja korana virusa.

U Boru trenutno ima tridesetak udruženja mladih i onih koji se bave mladima, taj broj svake godine raste, kaže Srećko Zdravković član Gradskog veća zadužen za omladinu i projekte, a lokalna samouprava nastaviće da podržava mlade ljude i pomaže im da ostvare nove ideje i planove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.