Međunarodni festival folklora „Borsko proleće“

BOR – Prvi put, u oganizaciji Centra za kulturu opštine Bor i Kulturno –umetničkog društva Bor, koje deluje u okviru ustanove, u amfiteatru Doma kulture organizovan je Međunarodni festival folklora „Borsko proleće“. Narodno stvaralaštvo svoje zemlje, kroz igru i pesmu, predstavili su ansambli iz Rumunije, Makedonije i Bugarske, i domaćin KUD Bor. Pre nastupa, intonirane su himne zemalja učesnika Festivala.
„Nekoliko godina zalaganja i truda da u našem gradu okupimo kulturno-umetnička društva iz okolnih zemalja urodilo je plodom. Godinama je KUD Bor učestvovao na  festivalima van granica Srbije, pa se otud rodila ideja i potreba da i mi ugostimo sve te ansamble. Cilj je pre svega očuvanje tradicije i kulture našeg kraja, razmena iskustava, kao i predstavljanje drugih kultura borskoj publici. Na Festivalu „Borsko proleće“ učestvovaće oko 120 učesnika. Veliku zahvalnost dugujemo predstavnicima Opštine Bor koji su prepoznali značaj ovakve manifestacije i pomogli u oprganizaciji. U koncertu će borska publika moći da uživa i večeras, a 15. I 16. Maj predviđeni su za obilazak turističkih lokaliteta koje ima naša opština.To je i odlična prilika za promociju  kulturnih i istorijskih znamenitosti  i prirodnog bogatstva grada i okoline“ , rekao je  Dragan Petrović, umetnički rukovodilac KUD-a Bor.
Za predstavnike gostujućih kulturno-umetničkih društava, priređen je prijem u Opštini Bor.
„Ovo je najbolji način da se naši narodi što više zbliže i neki od prvih koraka ka kasnijoj ekonomskoj saradnji. Takođe je dobra  prilika da naši sugrađani upoznaju kulturu i temperament  naroda iz  prijateljskih zemalja u okruženju.Verujemo da je „ Borsko proleće“ odličan početak , a da će s godinama prerasti u tradicionalnu smotru kulturno-umetničkih društava, sa još većim brojem učesnika“, rekao je Saša Vukadinović, zamenik predsednika Opštine Bor.
Kulturno-umetničko društvo Bor godinama je učesnik na festivalima van granica naše zemlje,pa se otud javila želja da i sami ugoste ansamble iz inostranstva. Učesnici su zadovoljni gostoprimstvom, raduju se obilasku turističkih lokaliteta opštine Bor i voleli bi da ovo iskustvo ponove.
Međunarodni festival folklora prilika je da Borani uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu, a istovremeno, ovo je odlična prilika za promociju Bora-turističkih potencijala, kulturnih i istorijskih znamenitosti  i prirodnog bogatstva grada i okoline. Generalni pokrovitelj „Borskog proleća“ je Opština Bor.

[iframe src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2q66u0″ width=“600″ height=“450″ frameborder=“0″ allowfullscreen=“allowfullscreen“ ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *