Međunarodni festival folklora „Malinik 2015.“

BOR  – Na petom međunarodnom festivala folklora Malinik 2015, koji se od 17. do 20. septembra održava u borskoj opštini učestvuje petnaestak kulturno umetničkih društava iz Rumunije, Bugarske, Makedonije, Bosne i Srbije. Za njihove predstavnike danas je organizovan prijem u opštini Bor na kojem je, između ostalog član veća Opštine Bor Slaviša Buđelan istakao da lokalna samouprava  podržava ovakve manifestacije.

„Za sada su učesnici sa Balkana, ali želja nam je da dovedeme i amatere iz nekih egzotičnih zemalja“ – rekao je predsednik Udruženja građana „Vilaž“ Vukosav Antonijević.

Kao i prethodnih godina učesnici, za sada samo iz balkanskih zemalja, još jednom su izrazili veliko zadovoljstvo gostoprimstvom na koje nailaze tokom ovogodišnje manifstacije.

„Učestvujemo od samog početka festivala i drago nam je što se saradnja kulturno umetničkih društava širi“ – rekao je na prijemu Samid Selimović,predstavnik MZ Vučkovci.

U sklopu petog Međunarodnog festivala folklora u Boru je organizovan i okrugli sto na temu Nacionalne manjine i odnos lokalnih i regionalnih medija prema njima kojem su prisustvovali i  predstavnici OEBS-a iz Haga. Učesnici tribine su se, između ostalog ,osvrnuli na problem finansiranja programa nacionalnih manjina posle privatizacije medija . Jedna od mogućnosti  je da Nacionalni savet  kroz instiucije  sistema traži od države da ,shodno broju upisanih pripadnika nacionalnih manjina,  finansira i određen broj profesionalaca. Kad je u pitanju informisanje na jezicima nacionalnih manjina zakonodavac je takođe  predvideo i projektno finasiranje, istaknuto je na današnjoj tribini Nacionalne manjine i odnos lokalnih i regionalnih medija prema njima.

Inače, na otvaranju Festivala folklora Malinik 2015 sinoć u Boru učestvovalo je šest kulturno umetničkih društava  i to jedno iz Bosne, dva iz  Bugarske i tri iz Srbije.  Trećeg dana festivala u Brestovcu je organizovano je takože međunarodno takmičenje u pripremanju etno jela, održane su izložbe tradicionalnog pokućstva ovog kraja kao i suvenira, meda, sireva i rakije.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x37au5y“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *