Međunarodni kongres flotera na Borskom jezeru

0
BOR – Plod višedecenijske saradnje RTB-a Bor i finske kompanije „Meco minerals“, danas već „Meco mining and construction“ kompanije, između ostalog je i trodnevno okupljanje najvećeg broja evropskih stručnjaka za pripremu i flotiranje upravo na Borskom jezeru. Zajednički interes dve kompanije doprineo je prethodno i aktuelnoj modernizaciji proizvodnje u flotacijama u Krivelju i Majdanpeku, uz sopstvene i investicije Vlade Republike Srbije kojima su obezbeđeni uslovi za povećanje proizvodnje i poboljšanje kvaliteta, uz istovremeno smanjenje troškova, istakao je Blagoje Spaskovski, generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena Bor.
„Mašine koje proizvodi Meco minerals su sa manjom potrošnjom reagenasa, kakav je kreč, sa manjom potrošnjom, naročito električne energije, za zavidnih 20 procenata, sa većim kapacitetom zahvaljujući tome što su ugrađene kapacitativnije i bolje drobilice, rekao bih i najbolje, zastupljene sa preko 80 procenata u svetu. I to nije reklama, to je istina i stvarnost. Tako smo i mi povećali proizvodnju u Krivelju (flotaciji) na skoro 14 miliona tona, zajedno sa Cerovskom rudom, u decembru u Majdanpeku na devet miliona tona i tako ćemo povećati i učešće RTB-a Bor u bruto društvenom proizvodu Srbije, a istovremeno skinuti cenu koštanja proizvodnje tone bakra za oko 15 procenata. Hvala kompaniji Meco Minerals za ono što je učinila da bazni inženjering sa njihove strane bude nivoa kakav RTB Bor zaslužuje. I to je još jedan dokaz da veliki mogu raditi samo sa velikima“, rekao je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.
Predkongresnoj konferenciji u RTB-u Bor prisustvovali su menadžer marketing komunikacija finske kompanije Ero Hamalainen i direktor Meco Mineralsa za centralnu i istočnu Evropu Saša Kitanoski.
„Ovde je i naša najstarija mašina, koja je, mogu da kažem i nažalost, još uvek u funkciji i radi, a to je drobilica u funkciji prerade šljake, proizvedena 1926. godine. Mogu da kažem i da se zahvalim kompaniji RTB Bor i njenom menadžmentu i ekspertima za datu šansu Meco mineralsu da još jednom opravda svoje ime i da svoje iskustvo i znanje podeli i prenese ovde u RTB-u Bor“, naglasio je Saša Kitanoski, direktor „Meco minerals“ za centralnu i istočnu Evropu.
„U poseti sam Boru i Rudarsko topioničarskom basenu drugi put. Prvi put sam ovde bio 1985. godine i mogu da kažem da od tada vidim ogroman napredak- i samog grada i proizvodnje u RTB-u Bor. Ovom prilikom želim i da se zahvalim menadžmentu borske kompanije što je omogućio ovu posetu i obezbedio sve uslove za održavanje ove konferencije“, rekao je Ero Hamalainen, menadžer marketing komunikacija „Meco Minerals“
A veliki međunarodni skup flotera na Borskom jezeru u organizaciji finske kompanije biće ujedno i prilika da se razmotre i nove mogućnosti za unapređenje rudarstva, poput uvođenja pokretnih transportnih traka na kopovima, kojima se pojednostavljuje transport rude, ali i prilika da se u praksi već vide mogućnosti primene savremenih rešenja, jer će najveći broj stručnjaka posetiti rekonstruisanu flotaciju i uveriti se u prednosti nove opreme.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ub3sb“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *