Melanom, najzloćudniji karcinom kože

0
BOR – Godišnje se u Srbiji otkrije 450 novoobolelih od melanoma, dok se u Boru godišnje otkrije 6 do 10 novoobolelih. Zabrinjava podatak da se za poslednjih dvadeset godina u Srbiji broj obolelih od melanoma udvostručio, a postoji i tendencija daljeg rasta.
Melanom je najzloćudniji karcinom kože, ali ako se otkrije na vreme i hirurški otkloni šanse za ozdravljenje su preko 90 posto. Osim genetskog najveći faktor rizika je izlaganje jakom UV zračenju. Preventiva je jednostavna: decu do prve godine života ne treba izlagati suncu, sunčanje od 10 do 17 časova lekari ne preporučuju, a bez zaštitne kreme ne bi trebalo izlaziti na sunce.
„Riziku od melanoma izložen je svako, a nešto više osobe koje imaju svetlu kožu i sklone su opekotinama od sunca. Zato je značajno da se koža zaštiti uvek kada je jako sunčevo zračenje i zimi i leti. To podrazumeva kreme sa zaštitnim faktorom 50, zaštitnu odeću, kape i naočare za sunce.“ – kaže Ljubica Milošević, dermatolog u borskom Domu zdravlja.
Svetska zdravstvena organizacija upozorava da melanom ima jedan od najbržih porasta učestalosti u Evropi, uprkos tome što je jedini koji se može otkriti pregledom golim okom i dijagnostikovati u ranoj fazi, kada je lečenje jednostavno.
Najveći rizik od raka kože je kod onih koji rade na otvorenom i kod osoba koje ne koriste antisolarne preparate. Korišćenje solarijuma, posebno za mlađe od 18 godina, zbog ultravioletnih zračenja, značajno povećava rizik od dobijanja raka kože, upozoravaju stručnjaci.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ptdsp“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *