11. maj Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi

BOR – Služba za transfuziju krvi nijednog momenta ne sme ostati bez krvi pripremljene za izdavanje i stoga su vrata ove službe borske bolnice uvek otvorena. Kako bi svaki pacijent mogao na vreme dobiti krv odgovarajuće krvne grupe, rezerve je neophodno imati, a one se najviše upotpune zahvaljujući saradnji borske transfuzije i brojnih aktiva.
Dr Snežana Milutinović iz Službe za transfuziju krvi u Boru naglašava: „Bor već dugo ima organizovano davalaštvo, pored toga što naša služba stalno radi na motivaciji davalaštva, mi imamo jako dobru saradnju sa povereništvom Crvenog krsta, aktivima davalaca krvi RTB-a, TIR-a, RBB-a, zatim tu su navijači Crvene zvezde i klubovi bajkera kao i političke stranke. Sve to dobro dođe da se davalaštvo širi, posebno među mladima i posebno moram da pomenem studente Tehničkog fakulteta u Boru, koji jednom godišnje organizuju akciju i upravo je to najbolji način obnavljanja i širenja davalaštva“.
Plan potreba jedinica krvi kažu lekari donosi se na osnovu uvida u godišnju potrošnju u proteklom periodu, a u našoj zemlji je potrebno da iznosi četiri odsto. Bor je među opštinama sa tim prosekom.
Dr Milutinović dodaje: „Dugo već imamo četiri jedinice na stotinu stanovnika, To je zadovoljavajući nivo ali radimo na tome da i ove godine bude tako, a to jeste upravo onoliko koliko je nama potrebno, možda je spontani dolazak davalaca malo smanjen ali ipak uspevamo da za svakog pacijenta obezbedimo krv“.
Lekari naglašavaju takođe da je u svakoj prilici neophodno širiti svest o tome da je krv lek koji se ne može proizvesti, već samo pokloniti, a davalac može da bude samo zdrava osoba. Procenjuje se da je u Srbiji svakih 100 sekundi potreban dobrovoljni davalac krvi, a njihov broj ne bi smeo da se smanjuje naročito pred letnju sezonu.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ptdzj“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.