Mere za prevenciju požara na otvorenom

0

BOR –  Štab za vanredne situacije u Boru će i ove godine preduzeti niz preventivnih mera koje se odnose na sprečavanje požara na otvorenom. Poverenici civilne zaštite, pre svega na području sela će u skladu sa Zakonom o vanrednim situacijama i ovlašćenjima postupati na terenu. Najvažnije je preventivno delovanje, apelovati na meštane da ne pale strnjišta i ostali otpad na otvorenom, jer na taj način uglavnom i nastaju požari, rečeno je na sastanku predstavnika Štaba, lokalne vlasti, poverenika Civilne zaštite, Saveta mesnih zajednica, pripadnika Policijske uprave i Vatrogasne jedinice u Boru.

Grad Bor je još 2018. godine uradio procenu ugroženosti od elementarnih i drugih nepogoda kojom je utvrđeno da najveća opasnost preti od požara na otvorenom. Osim ljudskog faktora, požar može inicirati i niskonaponska mreža, koja je u pojedinim ruralnim područjima u izuzetno lošem stanju. Potencijalna žarišta požara su i divlje deponije pa ih je neophodno locirati i umapirati. Nepovoljno je i to da je područje grada izuzetno šumovito, što znatno povećava rizik od nastanka i širenja požara. Niz koraka je, u prethodnom periodu preduzeto da se poboljša rad vatrogasno spasilačke jedinice. U okviru realizacije IPA programa prekogranične saradnje tri kamiona dopremljana su u Bor i služe pre svega za gašenje šumskih požara.  Razmišlja se i o postavljanju rotirajuće kamere za rano otkrivanje požara na Crnom Vrhu. Nadajmo se da će uskoro u Zlotu biti formirano prvo seosko Dobrovoljno vatrogasno društvo, sa idejom da se to proširi i na druge sredine“, rekao je zamenik komandira Štaba za vanredne situacije Grada Danijel Aleksić.

Nepopularna mera je otkrivanje počinilaca požara i njihovo procesuiranje, u saradnji sa pripadnicima Sektora za vanredne situacije i Ministarstva unutrašnjih poslova. Prema Zakonu o zaštiti od požara zabranjeno je paljenje vatre na otvorenom, a kazna za počinioca je 10.000 dinara. Za paljenje požara u šumi i na njenom obodu kazna za fizičko lice je od 10 do 50.000, a za pravno od 300.000 do milion dinara, rečeno je na ovom sastanku i najavljeno postavljanje promotivnih panoa o rizicima i posledicama paljenja vatre na otvorenom i odgovarajućim pravilnicima i zakonima u ovoj oblasti, po mesnim zajednicama, posebno seoskim.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *