Mere za zaštitu radnika od vrućine

0

BOR – Visoka temperatura poslednju nedelju ne remeti poslove u Javno komunalnom preuzeću Treći oktobar u Boru, međutim, otežava aktivnosti zaposlenih ,a  zbog pregrejavanja i rad mehanizacije. Na temperaturi koja se u najtoplijem delu dana približava i četrdesetom podeljku  teško je i radnicima koji odvoze smeće, jer zbog velike vrućine moraju češće da prazne kontejnere. Nije lako ni radnicima zelenila, jer velike vrućine zahtevaju i učestalije zalivanje pre svega cvetnih površina . Ipak, u najtežem položaju su kosači.

„Prošle nedelje radnik nam se onesvetio zbog velike vrućine, ali na sreću već sutaradan se vratio na posao“,rekao je direktor JKP „3.0ktobar“ u Boru Dalibor Orsovanović.

S obzirom na postojeće vremenske uslove , a u skladu sa Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu, u Javno komunalnom preduzeću Treći oktobar  preduzeli su određene mere kojima se eliminiše rizik po zdravlje zaposlenih.

„Radimo do 12 sati.Tokom radnog vremena pravimo često pauze, a obezbeđeno nam je i dovoljno vode“, kaže radnik Milibor Mišković.

„Radno vreme nam je od šest sati, a radnike smo podelili u dve smene“, dodao je Orsovanović.

Veći broj cisterni koristi se za održavanje javnih površina u gradu,dok je jedna namenjena za snabdevanje pijaćom vodom. Boranima i meštanima seoskih sredina na raspolaganju je od ujutru do uvečer.

U Boru za sada nema potrebe za većim brojem cisterni za pijaću vodu, kaže Orsovanović. Građani po navici za rashlađivanje više koriste česme.

 

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ys6zd“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *