Meštani ulice „Dositeja Obradovića“ u Boru strahuju od pasa lutalica

0

BOR – Veliki problem stanovnika ulice „Dositeja Obradovića“ u starom delu Boru su psi lutalice. Čopori pasa bez vlasnika posebno u jutarnjim i večernjim satima, kako kažu, ugrožavaju njihovu bezbednost. U naselju žive porodice sa malom decom, a do sada je zabeleženo i nekoliko slučajeva ujeda pasa. Radnici Zoohigijenske službe Javno komunalnog preduzeća „3.oktobar“ su nedavno intervenisali, ali meštani i dalje strahuju od preostalih pasa koji su se praktično odomaćili u ovom naselju.

Mi smo reagovali po prijavi građana. U roku od 48 sati smo ih pohvatali i smestili ih prihvatilište. Oni su sada u postupku vakcinacije, čipovanja i sterilizacije i pripreme za udomljavanje“, naglasio je Aleksandar Gajić menadžer Zoohigijenske službe JKP „3.oktobar“ Bor.

Prema rečima nadležnih u Zoohigijenskoj službi JKP „3.oktobar“, za godinu i po dana u Boru i okolini je blizu 1.000 pasa lutalica sklonjeno sa ulica ili udomljeno. Procenjuje se da ih u gradu ima oko 300 i da su manje grupisani nego što je to ranije bio slučaj.  Radnici ove službe su ovih dana na terenu u vikend naseljima u Brestovačkoj banji i na Borskom jezeru.

U prihvatilištu za napuštene pse u nadležnom preduzeću smešteno je, u proseku između 150 do 200 pasa u zavisnosti od pola, starosne dobi i stepena agresivnosti. Psi su tu najviše oko mesec i po dana, gde se obavlja njihovo čipovanje, vakcinisanje, sterilizacija i udomljavanje. Mali broj se vraća na mesto hvatanja, a za godinu i po dana 560 životinja je dobilo vlasnike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *