Mihajlović: Podrška za rešavanje svih otvorenih pitanja u vezi rudarstva u Boru

BOR – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović sa saradnicima, posetila je Bor i sastala se sa predstavnicima lokalne samouprave i udruženja građana koja se bave pitanjima ekologije. S obzirom na to da je u prethodnom periodu u Beogradu već razgovarala sa predstavnicima kompanije Ziđin, cilj posete i sastanka bio je da direktno od predstavnika građana čuje na koje probleme nailaze, kako bi na državnom nivou mogli da počnu njihovo rešavanje.

Prema rečima Zorane Mihajlović, ministarstvo rudarstva će se maksimalno potruditi da se reši problem preseljenja meštana Krivelja zbog širenja rudnika. Takođe od kompanije Ziđin je zatraženo da donese strategiju razvoja rudarstva kako bi se znalo šta se očekuje u narednih deset godina, a ministarstvo će značajno pomoći i instalaciju opreme za kontrolu kvaliteta vazduha. Kako bi se imao stalni uvid u situaciju na terenu, sastanci sa predstavnicima građana biće održavani jednom mesečno. Očekuju se i promene u zakonima o rudarstvu i energetici, koje bi trebalo da daju mnogo veće mogućnosti za kontrolu industrije i zagađenja do koga dovodi proizvodnja.

Kako se čulo na konferencije, očekuje se da u Boru bude urađena nova laboratorija za analize zagađenja, da bude nabavljena nova oprema i da kao prvi korak, bude postavljen veliki LED ekran na kome će se stalno prikazivati trenutni kvalitet vazduha u Boru.

Sastanku u Boru prisustvovali su i predstavnici ministarstva za zaštitu životne sredine i ministarstva putne infrastrukture.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *