Minimalac raste najmanje tri hiljade dinara

SRBIJA – Za 10. septembar zakazana je sednica Socijalno-ekonomskog saveta kada se očekuje i konačan dogovor o novom iznosu minimalne cene rada.

Minimalna cena rada za 2020. godinu biće povećana najmanje deset odsto. Prema najavama Siniše Malog, ministra finansija, argumenti za to su aktuelni ekonomski, socijalni i politički parametri u zemlji. Na osnovu ekonomskih, a to su očekivani porast BDP-a do kraja godine, oko 3,5 odsto i inflacije 1,5 odsto, minimalna zarada bi odmah mogla da se poveća od pet do šest procenata.

Ipak, ministar dodaje da treba uzeti u obzir i socijalnu i političku komponentu, tako da bi na osnovu svega, minimalac za narednu godinu mogao da bude povećan bar još toliko. To bi značilo da oko 350.000 ljudi, koliko ih trenutno u Srbiji zarađuju oko 27.300 dinara, jer je toliki iznos minimalca za 176 časova rada u mesecu, u 2020. godini može da očekuje povećanje minimalne cene rada oko deset odsto, odnosno za oko 3.000 dinara.

Da bi minimalna cena rada trebalo da se poveća u realnim okvirima, potvrdio je i ministar za rad Zoran Đorđević. Na skupu u Savezu samostalnih sindikata Srbije podsetio je da je prošle godine 6.500 ljudi otišlo iz Srbije, a za prvih šest meseci ove godine još 3.000.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.