Minimalac u Srbiji veći za oko 1.600 dinara

SRBIJA – Zaposleni u Srbiji koji primaju minimalnu zaradu, a procenjuje se da za minimalac radi oko 300 hiljada radnika, ove godine primaće nešto više novca, jer je prema odluci Socio-ekonomskog saveta uvećana minimalna cena rada. Umesto dosadašnjih 121 dinar po radnom satu, minimalna satnica od 1. januara iznosi 130 dinara, te će mesečna zarada biti veća za oko hiljadu i po dinara, u proseku.

Iznos minimalne zarade direktno zavisi od broja radnih sati u mesecu, pa se tokom godine iznosi razlikuju. Prošle godine najveća minimalna zarada isplaćena u martu i avgustu, kada je bilo najviše radnih sati – čak 184, iznosila je 22.264 dinara. Najtanje koverte bile su u januaru, februaru, aprilu, julu i oktobru, kada se radilo 168 sati, te je zarada bila 20.328 dinara. U maju, junu, septembru, novembru i decembru, radilo se 176 sati, pa minimlana zarada iznosi 21.296 dinara. 

Minimalna satnica u Srbiji nije se menjala često, a od 2011. godine do sada povećana je za samo dvadesetak dinara. Odluka o povećanju minimalne zarade za devet dinara, odnosno za oko osam odsto, doneta je još u septembru prošle godine. Svi učesnici u pregovorima o minimalnoj zaradi – sindikati i poslodavci, kao i predstavnici države, bili su za to da se minimalna zarada poveća, međutim nije bilo slaganja oko iznosa. Predstavnici reprezentativnih sindikata zalagali su se da minimalna satnica, u skladu s parametrima koji se uzimaju u obzir prilikom njenog utvrđivanja, a na osnovu Zakona o radu, bude 143 dinara. S druge strane, poslodavci su ukazivali da bi minimalna satnica mogla biti viša za nekoliko dinara – oko 125.

Minimalac u Srbiji veći za oko 1600 dinara, 1. januar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *