“Minimalac” za polazak u školu

BOR – Nova školska godina je svakako i novi udar na kućni budžet roditelja. Uz pojedine akcije u knjižarama i marketima, sve je skuplje nego prethodne godine. Troškovi su ne samo knjige i školski pribor, već i garderoba, obuća, oprema za fizičko, pribor za crtanje i bojenje, lektira…

Zavisno od izdavača, cena kompleta udžbenika za prvi razred u proseku košta do 8.440, dok je komplet za sedmi razred i više od 18.000 dinara.

Zahvaljući Gradu Boru i kompaniji Ziđin Majning, roditelji borskih osnovaca ne moraju da brinu o kupovini udžbenika I školskih torbi. Kineska kompanija izdvojila je ove školske godine više od 36 miliona dinara za kupovinu knjiga za osnovce u višim razredima, kao i ranaca za sve đake u borskim osnovnim školama, a Grad Bor za niže razrede.

Samo za školski pribor za jednog đaka, ove godine trebalo je izdvojiti od četiri do čak 14.000 dinara. Sveske različitih formata, veličine, kvaliteta, ilustracije, broja listova koštaju od 80 do 500 dinara. Za početak godine je detetu potrebno pet-šest svezaka, a tokom godine oko dvadesetak. Najeftinija pernica košta 600, a komplet lenjira i šestar za matematiku su oko 500 dinara. Kada je reč o likovnoj kulturi, tu je spisak opreme za slikanje i crtanje duži, a izdvajanje ne manje od hiljadu, dve dinara. Osim likovnog, tu je i fizičko vaspitanje, za koje je potrebna odgovarajuća sportska oprema I naravno nekoliko hiljada dinara.

Kupovina užine je gotovo svakodnevni dodatni trošak, a s obzirom na to da epidemija korona virusa još uvek traje i da su pojedine mere zaštite još uvek aktuelne, preporuka je da svaki učenik ima korona set od zaštitne maske do običnih maramica.

Sve u svemu, ove godine opremanje jednog školarca u Srbiji jednako je minimalnoj zaradi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.