Ministar Goran Trivan posetio RTB i Opštinu Bor

BOR – Ministar za zaštitu životne sredine Republike Srbije Goran Trivan posetio je borsku opštinu. Za ministra Trivana najpre je organizovan prijem u Rudarsko topioničarskom basenu Bor i sastanak sa menadžmentom kompanije, a zatim i poseta Fabrici sumporne kiseline, koja sa novom Topionicom predstavlja najznačajniju ekološku investiciju u Srbiji u poslednjoj deceniji.

„Meni je posebno drago što je ministar danas u postojenju, u fabrici koja je najzagađeniji grad Bor, sa 31-32 hiljade mikrograma sumpor – dioksida po metru kubrom, napravila najčistijim gradom sa svega 50 i ispod 50 mikrograma sumpor dioksida po normalnom metru kubnom. Šta reći a ne biti ponosan na delo RTB –a, koje je podržala Vlada Republike Srbije“, istakao je generalni direktor RTB-a Bor, Blagoje Spaskovski.

Prema rečima ministra Gorana Trivana, istorijsko nasleđe je ono što je prošla i čitava Evropa, za kojom mi kasnimo 25 godina, ali smo dočekali trenutak da se u Srbiji najpre razume da je životna sredina jako važna i da građani imaju pravo na čistu i zdravu životnu sredinu.

Od velikog je značaja da kompanije u našem društvu kao što je RTB Bor shvataju značaj ekoloških projekata kao što je ovaj i rade na poboljšanju života građana, jer je to ono čemu svi težimo. Pitanje zaštite životne sredine je krucijalno za put Srbije ka Evropskoj uniji i ono što je urađeno u Boru, po pitanju zagađenja vazduha, jeste nešto od čega se u ovom gradu moralo početi. Preuzeti na sebe ovakav poduhvat i izgraditi novu topionicu, možda će nekome naizgled biti malo, ali to je i za državu važno jer tim korakom počinje da se menja filozofija življenja u Srbiji“ – rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prilikom posete RTB-u i fabrici sumporne kiseline u Boru.

Nakon posete RTB-u Bor ministar se sastao i sa predsednikom Opštine Bor, Aleksandrom Milikićem.

Opština Bor je zahvaljujući investiciji Vlade Republike Srbije u razvoj rudarstva i RTB, postala ekološka sredina. Mi smo u obavezi da ulažemo u razvoj ekologije, pogotovu u delu koji se odnosi na preradu otpadnih voda. To smo budžetom za 2018. godinu i predvideli, sredstva za izradu i uređenje gradskog kolektora za preradu otpadnih voda, kao i dodatna sredstva za izradu projektne dokumentacije za Borski sliv, odnosno sliv Brestovačke reke“, istakao je predsednik Opštine Bor, Aleksandar Milikić i dodao da je za ekologiju iz budžeta Opštine Bor izvojeno 70 miliona dinara.

Preko 60-70 miliona dinara opredeliti u Opštini ovog tipa sa 48-49 hiljada stanovnika je više nego dovoljno. Investirati u projektno tehničku dokumentaciju je neophodno jer oni koji ne budu imali dokumentaciju neće dobiti posao. U svakom slučaju mi ćemo pomoći Boru, gradu koji je do juče zbog kvaliteta vazduha bio crna tačka, a sada to više nije. Imamo dovoljno razloga da Bor iskoristimo kao paradigmu srpske borbe za zaštitu životne sredine“, rekao je prilikom posete Opštini Bor ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Prilikom posete Boru, ministar Trivan je istakao i neophodnost saradnje RTB-a i lokalne samouprave na zaštiti životne sredine, podršku Vlade i ministarstva za sve buduće ekološke projekte, najavio sanaciju otpadnih voda, izgradnje kraka kolektora, ali i buduću remedijaciju zemljišta, kao i akciju pošumljavanja planiranu u ovoj godini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *