Ministarstvo odbrane uputilo Opšti poziv za upis u vojnu evidenciju

BOR – Služenja vojnog roka, u Srbiji je od 2011. godine na dobrovoljnoj osnovi, ali ukidanje obaveznog služenja nije ukinulo i obavezu uvođenja u vojnu evidenciju, pa je Ministarstvo odbrane republike Srbije uputilo opšti poziv mladićima, da se jave lokalnim centrima ministarstva odbrane radi uvođenja u vojnu evidenciju. Takav poziv upućuje se redovno državljanima Srbije koji u kalendarskoj godini pune 18 godina, pa su tako muškarci rođeni 1997. godine obavezni da se u jave Centru Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, nadležnom prema mestu prebivališta regruta i upišu u vojnu evidenciju. Prijavljivanje za upis u vojnu evidenciju obavezno je za sve punoletne mladiće, jer to predviđa zakon. I to važi za sve pa i one koji su trenutno u inostranstvu.
Prilikom uvođenja u vojnu evidenciju mladići na uvid treba da donesu ličnu kartu, uverenje o državljanstvu republike Srbije ili izvod iz matične knjige rođenih.
Oni koji borave u inostranstvu uvode se u evidenciju u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u toj zemlji. Opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju odnosi se i na starije od 18 godina, koji iz određenih razloga nisu uvedeni u evidenciju. Oni koji se ne odazuvu na opšti poziv, dobiće i pojedinačne pozive. Svi koji su uvedeni u evidenciju, u 30. godini života prevode se u rezervni sastav. Uvođenje u evidenciju i služenje u rezervnom sastavu inače su jedine dve vojne obaveze.
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2gki6i“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.