Ministarstvo podržalo preseljenje meštana Krivelja

BOR-Ministarstvo rudarstva i energetike podržava zahteve meštana Krivelja da se celo selo izmesti na drugu lokaciju zbog rudarskih aktivnosti i ni jedna odluka neće biti doneta bez dogovora i na njihovu štetu, rečeno je na sastanku radne grupe Vlade Srbije sa predstavnicima Grada Bora i meštana sela Krivelj, održanom u Boru. Želje većine meštana su uvažene i  ta nova lokacija se nalazi na tromeđi sela Metovnica, Šarbanovac i Zlot, a u narednom period biće određena mikrolokacija, obezbeđeni uslovi za njeno opremanje i doneti planovi za preseljenje.

“Mi smo meštane izveli na sve lokacije i za ovu je glasalo 136 meštana, a za druge samo šest. Do konačnog preseljenja tražimo da nam se obezbede osnovni uslovi za život”, rekao je Dalibor Stanković iz MZ Krivelj.

“Zajedno sa meštanima tražili smo najbolju lokaciju za njih. Grad će obezbediti sve uslove u njegovoj nadležnosti, a ostale uz pomoć ministarstava”, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Odabrana lokacija je površine 50 kvadratnih kilometara i neće biti u celini opredeljena za preseljenje već po potrebi i na osnovu zahteva meštana.

Poruka je da ćemo raditi u skladu sa interesima meštana, jer su to i interesi Vlade. Nećemo ništa raditi protiv volje naroda i ministarstvo je od formiranja otvoreno za sve razgovore i od početka pokušavamo da pronađemo rešenje, rekla je Jovanka Atanacković, državni skretar Ministarstva rudarstva i energetike.

Zajednički cilj je da se obezbede bolji životni uslovi i zdrava životna sredina, ali da se rudarske aktivnosti nesmetano odvijaju u skladu sa svim odobrenjima i zakonskim propisima. Upravo održivo rudarstvo u Boru bi trebalo da bude pravi primer  obezbeđenja privrednog rasta i zdrave životne sredine.

“Kompanija mora da sarađuje sa lokalnom samoupravom, meštanima i rudarskom inspekcijom. Održivo rudarstvo u Boru trebalo bi da bude primer da je moguće da obezbedimo privredni rast i ujedno imamo zdravu životnu sredinu”, naglasio je Dejan Milijanović, pomoćnik ministra rudarstva i metalurgije.

Ministarstvo rudarstva održava periodično jednom nedeljno sastanke sa predstavnicima kompanije Ziđin Koper Bor i lokalne samouprave i vodi računa o problemima žitelja i drugih naseljenih mesta koja gravitiraju prema površinskim kopovima i rudniku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.