NEGOTIN-  “Mokranjčeve dane“, koji zahvaljujući svom trajanju  važe za jedan od  najstarijih muzičkih festivala u Srbiji, ne samo horske muzike već i opšteg pregleda srpske muzičke scene, njenog razvoja i oslanjanja na izvore muzičke tradicije koje je Stevan Mokranjac zabeležio, rodni grad jednog od najvećih srpskih kompozitora i dirigenata, organizuje već punih pedest godina.  Jubilarni Festival, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja i opštine Negotin,  biće održan  od 11. do 16. septembra, a prema najavama organizatora, u programskom smislu, proteći će u znaku  muzike koju je komponovao Mokranjac.

“Festival “Mokranjčevi dani” ne znači samo omaž imenu i delu našeg muzičkog velikana, već je i spona sa budućnošću  u  kulturološkom, ne samo muzičkom smislu i zato će  Pedeseti, jubilarni Festival, zbog toga imati mali iskorak u koncepciji programa prema publici“, navode u Domu kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu. 

U  toj ustanovi, inače    tradicionalnom organizatoru Festivala, još kažu da je program već „skrojen“ za jubilarnu pedesetu sezonu,  ali i da je prerano da se javnosti upute detalji u vezi sa pojedinačnim navođenjem učesnika i izvođača koji će se predstaviti publici tokom  sedam festivalskih dana i večeri.

Saznajemo, ipak, da je svaki od programa  u tesnoj vezi sa Mokranjcem, njegovim delom i ličnim životom, prostorima gde je nastupao i uticajima, a ko će se sve i kako predstaviti festivalskoj publici u Negotinu, od 11. do 16. septembra, biće poznato već krajem meseca kada bude održana još jedna Programska komisija u Beogradu, a posle zatvaranja finansijske konstrukcije i potpisivanja ugovora sa učesnicima.

Za sada je poznato da će pedeseti jubilarni Festival „Mokranjčevi dani“ u Negotinu sa tri miliona dinara i ove godine podržati Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i opština Negotin koja je u  budžetu,  planirana tri miliona dinara, uz najavu mogućnosti da će rebalansom biti opredeljen još jedan značajan iznos. Festival, koji će u jubilarnoj godini postojanja imati i brojne prateće sadržaje, naučne tribine, promocije knjiga i likovne izložbe, kao i ranijih godina,  podržaće brojni  sponzori  i prijatelji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *