Sednica SO Bor: Voda skuplja za trećinu

0

BOR – Najznačajnije odluke usvojene na trinaestoj sednici Skupštine opštine Bor bile su o lokalnom budžetu i javno komunalnim preduzećima.

Većinom glasova usvojen je prvi rebalans opštinskog budžeta u 2015. godini. Prema rečima rukovodstva opštine Bor u prvih šest meseci ostvaren je suficit u Budžetu, dok su predstavnici opozicije tvrdili da je punjenje Budžeta loše.

„Opština je za prvih šest meseci ostvarila suficit u budžetu šest miliona i šest stotina hiljada dinara. Štedelo se gde god je bilo moguće, tako da nam je prihod veći od rashoda. „ – rekao je Živorad Petrović, predsednik Opštine Bor.

„Čestitam na suficitu i to je dobro, ali druga strana troškova je problem, jer kada se mnogo ne troši onda se ne aktiviraju ni privatna preduzeća da nešto rade, što sa te strane nije dobro.“ – naglasio je Dobrica Đurić, odbornik SPS-a.

„Prihod nam je veći od rashoda i to znači da se domaćinski poslovalo. Vreme je izuzetno teško i čestitam rukovodstvu opštine na ovim potezima.“ – rekao je Blagoje Spaskovski, predsednik odborničke grupe  SNS-a.

Odbornici su usvojili i odluke o povećanju cene pijaće vode i drugačijem obračunavanju komunalnih usluga. Prema ovim odlukama od prvog avgusta biće povećane cene pijaće vode za 35 odsto, a građani će kubni metar plaćati 52,92 umesto 39,20 dinara kolika je cena bila do sada. Usluge odnošenja smeća neće se više plaćati po kvadratnom metru prostora, već 120 dinara po članu domaćinstva. Odbornici opozicije kritikovali su ove odluke.

„U ime građana koje predstavljam i u ime građana koji mi se obraćaju na ulici, mogu samo da vam povodom ove odluke postavim pitanje. Da li vas nije sramota?“ – rekao je Darko Mihajlović, odbornik DS-a.

„Cena pijaće vode nije menjana od 2012. godine, a struja je od tada poskupela 62 odsto. U ukupnim troškovima za električni energiju dajemo četvrtinu, tako da koliko god mi pokušavali da uštedimo, bez povećanja cene nećemo moći ništa da uradimo.“ – naglasio je Zoran Marković, direktor JKP „Vodovod“ Bor.

„Mi ćemo za kubni metar vode plaćati 53 dinara. Prevedeno na litar to su 5,3 pare, 800 puta manje nego što u prodavnici košta litar vode.“ – kaže  Živorad Petrović, predsednik Opštine Bor.

Većinom glasova za vršioca dužnosti Ustanove Sportski centar Bor postavljen je Aleksandar Dimitrijević. Usvojena je i odluke izradi generalnog plana regulacije turističkog poteza Brestovačka Banja – Borsko jezero.

„Ne možemo se oslanjati samo na bakar. Mi moramo računati i na turizam. Zato u potpunosti podržavam izradu ovog plana. bilo bi dobro da ispred opštine formiramo radnu grupu koja bi na osnovu iskustva napravila plan u koji bi uvrstili i to da se na jezeru ne mogu graditi bilo kakvi objekti, petospratne kuće i slično, već tačno određeni tip građevina.“ – naglasio je Blagoje Spaskovski, odbornik SNS-a.

„Regionalna Televizija Bor će se u narednom periodu više uključiti  u akciju Moja Srbija. Mi smo pripremili serijal emisija, a tiču se pre svega turističkih lepota u istočnoj Srbiji. Na taj način ćemo mi dati svoj doprinos da se ovaj deo Srbije maksimalno promoviše.“ – rekao je Vladan Novović, odbornik SO Bor i zamenik direktora JP „ŠRIF“.

Odbornici su, između ostalog, prihvatili i izveštaje o radu opštinske uprave, javnog pravobranilaštva, javnih, javno komunalnih preduzeća i ustanova u 2014. godini, odluke o auto taksi prevozu, izradi postrojenja za preradu pijaće vode i zameni postojeće rasvete štedljivim LED sijalicama.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2xk87z“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *