Moraćemo da štedimo i 2018.

SRBIJA -Trogodišnji plan štednje koji je donela Vlada Republike Srbije u načelu je dobar, ali će štednja morati da se nastavi i 2018. godine, jer sadašnjim planom neće doći do pada javnog duga do kraja 2017., što jeste bio cilj tih mera ocenio je Fiskalni savet. oto: Tanjug
Učešće javnog duga u bruto-domaćem proizvodu (BDP) ne bi moglo da počne da se smanjuje pre 2018. kada bi, prema oceni Saveta, premašilo nivo od čak 83 odsto.
Na konferenciji za novinare Fiskalni savet je naveo da bi, ukoliko dođe do zastoja u realizaciji rizičnijih delova programa, trebalo ukjučiti i rezrevne mere koje bi automatski stupile na snagu.
Kao primer rizičnih i neizvesnih mera navode rešavanje sudbine petrohemijskog kompleksa do sredine ove godine ili smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi, zbog čega je potrebno da vlada ima rezervni plan ako se nešto od toga ne ostvari.
Ocenjeno je da je neophodno sklopiti aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, ( MMF) koji bi pratio ovakav program, a predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je rekao da trogodišnji aranžman sa MMF povećava izglede za uspeh programa i dodao
da mere štednje jesu bolne, ali su primerene teškoj situaciji javnih finansija u Srbiji, jer zbog veličine problema umereniji plan ne bi bio odgovarajući.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2hbpwe“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *