Muzej Krajine u Negotinu, obeležio slavu Svetog Simeona i Ane

NEGOTIN – U prisustvu brojnih gostiju, kolektiv Muzeja Krajine u Negotinu proslavio je važne datume, koji govore o dugoj i uspešnoj tradiciji ove negotinske ustanove kulture. Na svečanosti priređenoj u muzejskom objektu Hajduk Veljka Petrovića, poznatijem kao Konak kneza Todorčeta, poseban ton obeležavanju osamdeset prve godišnjice postojanja i rada negotinskog Muzeja Krajine dalo je prisustvo Episkopa timočkog gospodina Ilariona, koji je sa  sveštenicima negotinskog arhijerejskog namesništva i bratstvom Manastira Bukovo, obavio svečani čin rezanja slavskog kolača.
Obraćajući se gostima, Ivica Trajković, vršilac dužnosti direktora Muzeja Krajine je podsetio da je za početak rada  negotinskog Muzeja zaslužna grupa krajinskih intelektualaca, koji su, tridesetih godina dvadesetog veka, tada gradu sa oko 6,5 hiljada stanovnika, administrativnom, kulturnom i prosvetnom centru  Negotinske Krajine, podarili muzej kompleksnog tipa. Tih godina, u unutrašnjosti Srbije, samo  su Negotin i Niš imali,  svoje gradske Muzeje.
„Prvi muzeji kompleksnog tipa u Srbiji, bez Vojvodine i Beograda, osnovani su u Nišu i Negotinu. Pravila društva gradskog muzeja „Hajduk Veljko“ u Negotinu usvojena su 14.10.1933,  a moravski ban ih je potvrdio 16.2.1934. godine.“
Upravo zbog simbolike datuma, za krsnu slavu Muzeja određena je slava Svetog Simeona i Ane, proslavljena ove godine po prvi put.
O razvoju kulture u opštini Negotin, čiji je važan segment upravo Muzej Krajine, sve informacije sada se mogu naći na jednom mestu u istoimenoj Monografiji, šestoro autora, radnika Muzeja, promovisanoj danas. Finansijsku podršku njenoj izradi pružilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Negotin, rečeno je na promociji ove vredne publikacije.
Uz Monografiju, na svečanosti su promovisane i  razglednice Muzeja Krajine, koji danas ima  veoma važne muzejske postavke i lokalitete od  značaja, za nacionalnu baštinu. Poseduje Arheološku, Istorijsku, Etnološku, Mokranjčevu i  Umetničku  zbirku, koje su osim u zgradi Muzeja, raspoređene i u preostala dva muzejska objekta – Hajduk Veljka Petrovića,  poznatijeg kao Todorčetov konak i Rodne kuće Stevana Mokranjca. Doprinos obeležavanju godišnjice i slave Muzeja Krajine dao je i nastup Luke Nikolića, učenika VI razreda MŠ „Stevan Mokranjac“ na harmonici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.