KNJAŽEVAC – Manifestacija „Muzeji za 10“ je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija. Zavičajni muzej Knjaževac sa ponosom i ove godine učestvuje u manifestaciji „Muzeji za 10“ raznovrsnim programima.

U dvorištu Zavičajnog muzeja održana je promocija “Muzej za sve-muzej za poneti”. Aktivnost u muzeju namenjena je prevashodno deci, a ima cilj unapređenja pristupačnosti i inkluzije objekta i programa muzeja. Autor projekta “Muzej za poneti” je muzejska savetnica, istoričarka umetnosti, Milena Milošević Micić. Projekat je finansijski podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja. Android aplikaciju kreirala je ArhiMedia grupa Matematičkog instituta SANU, a za dizajn internet prezentacije zaslužan je GetToNet.

17. maja 1833. godine je naš grad, naš Knjaževac, dobio konačno oslobođenje od Turaka. Zbog toga mi Knjaževčani godinama proslavljamo 17. maj kao dan našeg grada. U okviru obeležavanja te velike godišnjice oslobođenja, svaka ustanova kulture sprema neki program. Ovo je početak obeležavanja majskih dana opštine Knjaževac. Paralelno sa tim na nacionalnom nivou traje jedna manifestacija koja se zove “Muzeji za deset”, a naš Zavičajni muzej Knjaževac aktivno učestvuje u svim programima. Spojili smo majske dane i ovu manifestaciju”, rekao je direktor muzeja Milan Živković.

Knjiga “Koferče za znanje Zavičajnog muzeja”, “Muzej za poneti- muzej za sve”, izašla je krajem 2019. godine i prezentuje kulturno nasleđe našeg kraja. Knjiga će takođe biti dostupna i u digitalnoj formi, a poseduje i QR kodove.

Knjižica je u potpunosti interaktivna. Možete je čitati, možete u njoj crtati, pisati i rešavati zadatke. Sve to naravno možete videti i na našem sajtu”, istakla je muzejska savetnica, istoričarka umetnosti, Milena Milošević Micić.

Aktivnosti u okviru manifestacije traju do ponedeljka, 18. maja. Obrazovni i multimedijalni programi Zavičajnog muzeja Knjaževac biće predstavljeni putem društvenih mreža i u objektima Zavičajnog muzeja Knjaževac, u kući Ace Stanojevića i Arheo-etno parku u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i propisanim merama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *