Na birališta u Boru može da izađe 43.837 građana

BOR – Birački spisak građana za predstojeće predsedničke izbore, zaključen je 17. marta u ponoć. Do tog vremena oni koji su želeli da promene neke podatke mogli su zahtev da podnesu lokalnoj samoupravu u mestu u kome žive. Promene su i dalje moguće, ali građani sada moraju zahtev da podnesu direktno Ministarstvu lokalne samouprave. Posle zaključenja biračkog spiska pravo da izađe na predstojeće predsedničke izbore u Boru će imati približno 44 hiljade birače, 464 manje u odnosu na parlamentarne izbore održane pre godinu dana.

Posle zakonom predviđenog roka za zaključenje biračkih spiskova, pravo da izađe na predsedničke izbore drugog aprila u Boru će imati 43.837 građana. Oni će moći da glasaju na jednom od 47 biračkih mesta, a jedina promena je u lokaciji jednog biračkog mesta. Građani koji su do prošle godine glasali u prostorijama mesne zajednice „Mladost“ sada će na biralište ići u osnovnu školu „Treći oktobar“ na ulaz sa donje strane, zbog privatizacije objekta u kome je bila mesna zajednica. Očekuje se da do 27. marta, kada je zakonski rok za to, budu formirani i birački odbori u proširenom sastavu koji će kontrolisati regularnost izbora.“ – kaže Ljubinka Jelić, predsednik Opštinske izborne komisije.

Građani će za potvrdu identiteta, moći i ove godine da koriste stare lične karte, ali samo uz potvrdu iz policije da su predali dokumenta i da čekaju izdavanje nove  lične karte.

Što se dokumenata tiče, moći da se glasa sa važećom ličnom kartom, pasošem ili vozačkom dozvolom. S obzirom na to da znamo da određeni broj pre svega starijih sugrađana nije još dobio novu ličnu kartu, tražili smo pojašnjenje od Republičke izborne komisije. Prema informacijama koje smo dobili, građani koji još uvek nisu dobili novu ličnu kartu moći će da glasaju sa starom ličnom kartom uz potvrdu da su predali dokumenta za izdavanje nove u policijskoj upravi“ – naglašava Ljubinka Jelić.

Svi pozivi za građane za izlazak na glasanje su odštampani i pripremljeni, a njihova podela zvanično će početi ove nedelje, kažu u Opštinskoj izbornoj komisiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *