Vakcinacijom protiv malih boginja

0

BOR, SRBIJA – U epidemiji malih boginja koja je zahvatila Rumuniju i proširila se na Mađarsku obolelo je oko 3.500, uglavnom dece, a 17 ih je umrlo. Mogućnost da se epidemija proširi i na našu zemlju, po rečima lekara, postoji, jer je pokrivenost MMR vakcinom, koja štiti od morbila, za trećinu manja od neophodne za postizanje kolektivnog imuniteta na ovu zarazu.

Zaista postoji opasnost da se kod nas pojavi epidemija malih boginja jer deca nisu u dovoljnom obimu obuhvaćena vakcinom, tako da se stvori ta tzv. imunitetna barijera. Na primer u Boru je nešto više od 60 odsto dece obuhvaćeno vakcinom, a trebalo bi da bude 95 odsto. Ako bi došlo do kontakta sa nekim u Rumuniji, onda bi se bolest vrlo lako prenela na naše područje. Slična situacija je i u Negotinu, Kladovu i u Majdanpeku, jer male boginje su toliko infekciozne da 95 odsto onih koji dođu u kontakt sa bolesnikom se obavezno razboli, ako nisu vakcinisani, odnosno nisu u detinjstvu preležali ovu bolest“, kaže prim.dr Petar Paunović.

Male boginje su akutno, virusno, veoma zarazno oboljenje, pet puta zaraznije od gripa. Pre ere vakcinacije ovo je bila veoma česta bolest male dece, koja je, osim što je, ostavljala teške posledice, neretko rezultirala i smrtnim ishodom.

Pre jednog šireg obuhvata bolesti vakcinacijom, od malih boginja obolevalo je po šest ipo miliona ljudi na svetu. Danas oboleva 20 odsto manje i to samo oni koji nisu vakcinisani. Nema sprečavanja nastanka epidemije ako se deca ne vakcinišu. Situacija koju imamo danas da je manje dece vakcinisano rezultat je neke naše zaostalosti, i verovanja u nešto drugo a ne u ono što nauka kaže. Male boginje su virusno oboljenje i one mogu da daju različite posledice. Velika je smrtnost kod dece mlađe od pet godina i starijih od 20, ako nisu vakcinisani, a naravno da ako se neko vakciniše, do toga ne dolazi„, ističe prim.dr Petar Paunović i dodaje da bismo sa vakcinacijom postigli da nam deca ostanu zdrava.

Pedijatri i epidemiolozi tvrde da je masovna imunizacija neophodna i da je MMR vakcina, za poslednjih 15 godina spasila 20 miliona života. Imunizacija, zahvaljujući kojoj je smrtnost u svetu opala za 80 odsto, i u Srbiji je, po rečima stručnjaka, dala dobre rezultate jer se danas pojavljuju samo sporadični slučajevi oboljevanja od ove bolesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *