Na dan Euromelanoma dermatoskopski pregledi i u Boru

BOR – U okviru kampanje Euromelanoma koja je ove godine usmerena na podizanje svesti o zaštiti kože od sunca i veštačkih izvora UV zračenja, u zdravstvenim ustanovama u 25 gradova širom Srbije organizovani su ciljani dermatološki pregledi osoba koji imaju visok rizik za nastanak melanoma i drugih oblika raka kože. Priliku da provere svoje zdravlje posetom dermatovenerologa u Domu zdravlja iskoristili su i mnogi građani Bora.

Došla sam čisto da proverim zdravlje. Da vidim da li ima bilo kakvih promena ili su mi rezultati i dalje dobri”, rekla je jedna sugrađanka koju je za pregled prijavila ćerka preko interneta.

Ciljevi kampanje Euromelanoma su besplatni pregledi kože koji bi omogućili rano otkrivanje raka kože i osoba koji imaju povećan rizik za obolevanje od ove bolesti.

Dan Euromelanoma je dan kada se vrše dermatoskopski pregledi mladeža u celoj Evropi pa i u Srbiji u određenim gradovima. Cilj je da se pregledima podigne svest građana da malo više povedu računa o svojoj koži, da idu na preglede jednom godišnje ako je sve u redu, odnosno češće ako su primetili nove promene, uvećanja, nove mladeže i druge promene na koži koje menjaju boju, svrbe, krvare i slično”, kaže dr Ljubica Milošević, dermatovenerolog u Domu zdravlja u Boru.

Na osnovu istraživanja koje je sprovedeno, utvrđeno je da samo 14 odsto građana Evrope poštuje savete za zaštitu od sunca iako je 91 odsto upoznat sa rizicima.

Preporuka je zaštita od sunca kako mehanička tako i korišćenjem raznih preparata za zaštitu kože. Ako se građani izlažu suncu potrebno je da pola sata pre izlaganja nanesu preparat za zaštitu sa SPF faktorom i na svakih dva sata ponovo nanesu preparat. Neophodna je i mehanička zaštita nošenjem kape, šešira, zaštitne odeće i bluza sa dugim rukavima. Vrlo je bitno izbegavati izlaganje sunčevom zračenju kada je najveći indeks zračenja. Neophodno je nošenje zaštitne odeće i naočara kao i izbegavanje solarijuma koji uopšte nije preporučljiv”, ističe dr Ljubica Milošević, dermatovenerolog.

Besplatan skrining, osim dermatoskopskog pregleda podrazumevao je i anketiranje, kako bi se utvrdio tačan stepen rizika oboljevanja pacijenta od raka kože. Euromelanoma kampanja sprovodi se u cilju prevencije i sprečavanja oboljevanja od raka kože, rane dijagnostike i lečenja bolesti.

Na dan Euromelanoma dermatoskopski pregledi i u Boru, 21.maj 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.