Na javnim radovima 140 nezaposlenih lica

BOR – U okviru realizacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih Programom rada za 2015. godinu Nacionalna služba za zapošljavanje objavila je Javni konkurs za sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlena lica i nezaposlene osobe sa invaliditetom. Osim osoba sa invaliditetom prioritet prilikom angažovanja na javnom radu imaće lica utvrđena kao višak zaposlenih, nekvalifikovana i niskokvalifikovana lica, kao i dugoročno nezaposleni.

Pravo učešća na Javnom konkursu imaju lokalne samouprave, javne ustanove i javna preduzeća, privredna društva, preduzetnici, zadruge i udruženja, a prijavljivanje traje do 20. jula.

„Za razliku od prethodnih godina lica koja su angažovana na javnim radovima neće biti u radnom odnosu, već će biti angažovana po osnovu Ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Visina nadoknade je ista za sve kategorije i iznosi do 15 hiljada dinara mesečno za pun fond sati, uvećana za pripadajuće poreze i doprinose. Angažovano lice može da dobije troškove prevoza do 1.500 dinara mesečno, poslodavac dobija dve hiljade dinara po angažovanom licu i ukoliko je potrebna obuka isplaćuje se hiljadu dinara. Odluka o dodeli sredstava biće doneta najkasnije do desetog avgusta, nakon toga sledi potpisivanje ugovora, a javni radovi mogu da traju najviše tri meseca.“ – kaže Sonja Stanković, direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Bor.

Javni radovi se mogu sprovoditi u oblastima socijalnih i humanitarnih delatnosti, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture, zaštite životne sredine i prirode.

Predviđeno je da u Boru na ovim poslovima bude angažovano maksimalno 140 lica, od kojih su 50 nezaposlene osobe sa invaliditetom.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2w6oni“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.